Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 05 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

- YILDA KİŞİ BAŞI 19 KİLOGRAM TAVUK ETİ TÜKETİYORUZ
- LADES PİLİÇ GENEL MÜDÜRÜ ALİ BARBAROS:
- "DÜNYANIN EN BÜYÜK PAZARLARINA TAVUK ETİ İHRAÇ EDİYORUZ ANCAK ÜLKEMİZDEKİ TAVUK ETİ TÜKETİMİ HALEN İSTENİLEN BOYUTLARA ULAŞMADI"
- "ÇOK GELİŞMİŞ ÜLKELERDE TAVUK ETİ TÜKETİMİ KİŞİ BAŞINA 40 KİLOGRAM DOLAYLARINDA, BU RAKAM AVRUPA 'DA 30 KİLOGRAMIN ALTINA DÜŞMÜYOR AMA ÜLKEMİZDEKİ TÜKETİM MAALESEF 19 KİLOGRAM SEVİYELERİNDE"
 
ADANA (İHA) - Bazı Ortadoğu ve Afrika ülkelerinde yaşanılan ve "Arap Baharı" olarak adlandırılan olaylar dünyayı çok farklı konularda yeni bir sürece iterken, Türkiye'nin yerli tavuk üreticileri bu süreçten avantajlı çıkmanın hesaplarını yapıyor. 
 
 
Lades Piliç'in Genel Müdürü Bayram Ali Barbaros, Türkiye'nin tavuk eti ve diğer kanatlı ürünleri ihracatının bu yılın ilk 11 ayında 616 milyon dolara ulaştığını, bu ihracatın içinde tavuk etinin 351 milyon dolarlık bir paya sahip olduğunu, bu yıl ki ihracat rakamları arasında tavuk etinin "Türkiye'nin ihracat kalemleri arasında en hızlı artış gösteren ürün kalemi" olduğunu vurguladı.
 
Kaydedilen 351 milyon dolarlık ihracatın 9,5 milyon dolarlık kısmının kendileri tarafından gerçekleştirildiğine değinen Barbaros, "İhracat rakamlarında çok önemli işlere imza atmamıza rağmen iç piyasada tavuk eti tüketiminin bir türlü istenilen noktaya gelememesi üzücü. Artık Türk Milleti olarak sofrada bazı alışkanlıklarımızı değiştirmenin zamanı geldi" diye konuştu.
Tavuk eti tüketiminin gelişmiş ülkelerde kişi başına 40 kilograma kadar çıktığını, Avrupa ülkelerinde ise 35 kilogramın altına düşmediğini anlatan Barbaros, şunları kaydetti:
"Lades Piliç olarak yıllık 30 bin ton tavuk eti üretiyor, son 6 aydan beri, bunun yüzde 60'ını çeşitli ülkelere ihraç ediyoruz. Tavukçuluk sektörü olarak ülkemizde en modern tesislerde, son derece hijyen üretim alanlarında tavuk eti üretip ihraç ederken, halkımızın tavuk etini yeterince tüketmemesi üzüntü verici. Ülkemizde ki tavuk eti tüketimi kişi başı 19 kilogram dolaylarında seyrediyor. Kırmızı et fiyatlarının geldiği nokta ortada. Sadece ekonomik açıdan değil, sağlık açısından da beyaz etin önemi
çok büyük. Tavuk eti daha düşük kalori, daha az yağ ve daha az kolesterol demektir. Gelecek dönemlerde vatandaşın alım gücü yükseldikçe ve eğitim seviyesi arttıkça beyaz ete yönelişin de artacağı düşüncesindeyim.
2010 ve 2011 yıllarında kırmızı et ithalatı ve canlı dana ithalatı için ülkemiz, her yıl 1 milyar doların üzerinde para ödedi yurt dışına. Yani, Polonyalı, Macar, Avustralyalı, Hollandalı, Alman ve bir çok yabancı ülkenin çiftçisini kazandırdık bu ithalat ile. Ancak, bugün gelinen aşamada, dünyadaki kırmızı et fiyatları yükseldi. Tavuk eti sektörü ülkemizdeki bu açığı kapatabilecek güçtedir. Yurt dışına gidecek bu kaynaklarımızda ülkemizde kalabilir."
Barbaros ayrıca, tavuk eti fiyatlarının iç piyasada daha da ucuzlaması ve tüketimin arttırılması için öncelikle üreticilerin girdi maliyetlerinin azaltılması gerektiğine dikkati çekerek, "Devletimiz özellikle soya üretimi konusunda çalışma başlatır ve soyayı ithal etmek yerine üretimine destek olursa tavuk eti üreticilerinin de girdi maliyetleri oldukça azalır. Maliyetlerin azaldığı yerde fiyatlar daha aşağıda seyreder. Böylelikle o mal kolay ulaşılır olur. Eğer tavuk eti tüketimini arttırmak istiyorsak
öncelikle bu konulardan başlayıp kendimize iyi bir yol haritası çıkartmalıyız" ifadesini kullandı.
ARAP ÜLKELERİNDE SIKINTILAR
 
Başta Libya olmak üzere Arap ülkelerinde yaşanan iç karışıklıkların sektöre yansımalarına da dikkati çeken Barbaros, bu ülkelerde gelecekte ne olacağına dair kimsenin net fikirler yürütemediğini ve mevcut durumda çok sayıda iş kolunda üretim sıkıntılarının baş gösterdiğini söyledi.
Bu ülkelerde üretim anlamında sıkıntı yaşanan sektörlerin başında gıda ve tarım ürünlerinin üretilmesinin geldiğini açıklayan Barbaros, "Bu ülkelerde özellikle tavuk eti üretimlerinde ciddi düşüş eğilimleri yaşandı. Eskiden üretim anlamında kendi kendilerine yeten ülkeler, bugün geldikleri noktada eskiyi arıyorlar. Üretim anlamında yaşadıkları bu sıkıntıları ihracata yönelerek dış ülkelerden karşılamaya çalışıyorlar" diye konuştu.
 
Yaşanan durgunluğun ardından başta Libya olmak üzere, diğer Ortadoğu ve Afrika ülkelerinin Avrupa ve Brezilya'dan beyaz et ihracatına başladığının altını çizen Barbaros, şöyle devam etti:
 
"Bu geçiş sürecinde söz konusu ülkelerin çoğunun üretim faaliyetleri ciddi yaralar aldı. Beyaz et sektörü de bu ülkelerde sıkıntı çeken sektörlerden birisi haline geldi. Şuan bu ülkeler ihtiyaçları için Avrupa ülkeleri ve Brezilya'ya yöneldi. Ancak Türkiye olarak biz de gerekli girişimlerde bulunduk. Ülkemizin son dönemlerde kazandığı cazibeyi iyi kullanabilirsek ihracat rakamlarında çok iyi yerlere gelebiliriz. Bu ülkelerde yaşanan üretim düşüşlerini sektör olarak biz karşılayabilirsek, tavuk eti
ihracatında küresel oyuncu oluruz. Sayın Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan önderliğinde Libya'ya bu konuda bir çıkarma yaptık ve sevkıyatımız başladı. Hedefimiz, ihracatımızın yüzde 25'ini Libya üzerinden sağlamak." 

Ekleme Tarihi
03.01.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Yılda Kişi Başı 19 Kilogram Tavuk Eti Tüketiyoruz




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız