Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
kum zambağı 

'Kum Zambağı' İçin Harekete Geçtiler

Türkiye kıyılarında yetişen nadir zambak türlerinden biri olan, koruma altında olduğu için koparılıp taşınması suç olan 'Kum Zambağı' için resmi kurumlar harekete geçti.


Türkiye kıyılarında yetişen nadir zambak türlerinden biri olan, koruma altında olduğu için koparılıp taşınması suç olan 'Kum Zambağı' için resmi kurumlar harekete geçti. Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği'nin (Ekodosd) başvurusu üzerine İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İzmir İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, Selçuk Kaymakamlığı, Selçuk Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ile Selçuk Belediye Başkanlığı kum zambaklarının korunması için seferber oldu.

Ekodosd, geçen yaz aylarında Pamucak sahilinde yaptığı araştırmada, Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Milli Parkı'ndan sonra en yoğun Kum Zambağı (Pancratium maritimum) kolonisini tespit etti ve korunmaları için girişim başlattı. Yerleri belirlenen 50'ye yakın kum zambağı için ilgili resmi kurumlara birer yazıyla başvuran Ekodosd'un bu girişimi, kurumlar arasında hızlı bir işbirliği oluşturdu.

Ekodosd Başkanı Bahattin sürücü, Pamucak sahilindeki kum zambaklarının, plajdaki faaliyetler nedeniyle yoğun insan baskısı altında bulunması, kumların taranması, sökülerek götürülmesi ve çevre kirliliği gibi etkenlerle tehlike altında olduğunu belirlediklerini kaydetti. Sahilde tek bir bölgede yetişen 50'ye yakın kum zambağının, dikenli bitkilerin arasında olması nedeniyle bugüne kadar korunduğunu ifede eden Sürücü, şunları söyledi:

"Denize girenlerin bilinçsizce açtıkları yollar, piknikçilerin çevreye attıkları çöplerin tırmıkla toplanması ve bilinçsiz bazı kişilerce zambakların sökülmesi gibi tehditlerle, kum zambaklarının geleceğinin tehlike altına girdiği görülmüştür. Ülkemiz kıyılarında nadir olarak yetişen bu değerli bitkinin tahribat görmemesi için etrafının koruma bandıyla çevrilmesi, halkın bilinçlenmesi için uyarı ve bilgilendirme panolarının dikilmesi konusunda İzmir Valiliği'ne bir rapor ve fotoğrafları gösteren bir CD'yle başvurmuştuk. İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İzmir İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, Selçuk Kaymakamlığı, Selçuk Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ve Selçuk Belediye Başkanlığı konuya ilgi gösterdi. Kum zambağını tanıtan, koruma altında ve koparılıp taşımanın suç olduğunu belirten tanıtım ve uyarıcı levhaların hazırlanıp Pamucak sahil alanına yerleştirileceği, bölgede yerleşik ve geçici olarak bulunan şahısların bilgilendirildiği, bitkinin gelişme ve çiçeklenme döneminde takibinin yapılarak daha geniş çaplı bilgilendirme çalışmalarının yapılacağı tarafımıza bildirildi. Konuya duyarlılık gösteren tüm kurumlara teşekkür ederiz." - İzmir / Selçuk
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
03.01.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: 'Kum Zambağı' İçin Harekete Geçtiler




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız