Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Süs bitkileri ihracatı yüzde 36 arttı -Türkiye'nin süs bitkileri ihracatı, yüzde 36 artarak 76 milyon 322 bin 447 dolara ulaştı -Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Bağdatlıoğlu: -''Bu da artık bize sektörümüzün ve ihracatçılarımızın gücünü ispatladığını ve bu olumlu ivmeyi sürdürebileceğini gösteriyor''

ANTALYA (A.A) - Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, süs bitkileri ihracatının yüzde 36 arttığını bildirdi.
 


     Bağdatlıoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, süs bitkileri sektörünün 2011 yılında 1 Ocak-31 Aralık 2011 tarihleri arasında yıllık bazda toplam yüzde 36 artış göstererek 76 milyon 322 bin 447 dolar olduğunu, bu artışla, sektörün son yılların en büyük artış ivmesini yakaladığını kaydetti.

     2011 yılı ihracat hedefi olan 75 milyon dolar sınırının da aşıldığına değinen Bağdatlıoğlu, yıllık bazda tüm ihracat sektörleri içinde süs bitkilerinin, bitkisel ürünler içinde en çok ihracat artışı görülen sektör olduğunu vurguladı.

     ''Bu da artık bize sektörümüzün ve ihracatçılarımızın gücünü ispatladığını ve bu olumlu ivmeyi sürdürebileceğini gösteriyor'' diyen Bağdatlıoğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

     ''Aralık ayında ise süs bitkileri ihracatında geçen yıl aynı döneme göre yüzde 11 azalış görüldü ve ihracatımız 5 milyon 44 bin 569 dolar oldu. Aralık ayında canlı bitkiler ihracatımızda yüzde 45 artış görüldü. Kesme çiçek ihracatında ise yüzde 39'luk bir azalış yaşandı. Kesme çiçek ihracatında görülen bu düşüş, iklimsel nedenlerden kaynaklandı, kurak geçen bu dönemde seralardan alınan verim düştü. Sektörel ihracatta Antalya en önemli merkez olurken, Yalova, Sakarya ve İzmir Antalya'yı izledi. 2011 yılının tamamında ihracatımızda canlı bitkiler yüzde 85, çiçek soğanları yüzde 26, yosunlar ve ağaç dalları yüzde 8, kesme çiçekte ise yüzde 3 artış gösterdi.''
 
 

     Bağdatlıoğlu, 2011 yılında süs bitkileri sektöründe en önemli ihracat pazarlarının sırasıyla Türkmenistan, Hollanda, Irak, İngiltere, Almanya ve Azerbaycan olduğunu bildirdi. Türkmenistan, Irak, Azerbaycan ve Özbekistan gibi pazarlarda Türk müteahhitlik hizmetlerinin gelişimine paralel olarak canlı bitkiler ihracatının büyük bir hızla artmaya devam ettiğini vurgulayan Bağdatlıoğlu, açıklamasında, ''Canlı bitkiler ihracatında en önemli pazar haline gelen Türkmenistan'a yüzde 109, Irak'a yüzde 184, Azerbaycan'a yüzde 68 artış yaşandı. Önümüzdeki yıl canlı bitkiler ihracatımızın bu pazarlarda payını artırmaya devam etmesi bekleniyor. Diğer önemli ihraç pazarlarımızdan olan Hollanda'ya yüzde 32, Almanya'ya yüzde 21 ve Ukrayna'ya da yüzde 14 artış görüldü'' dedi.

     Osman Bağdatlıoğlu, 2011 yılında sektörün gösterdiği başarıya katkısı olan tüm ihracatçılara teşekkür etti. Bağdatlıoğlu, ''2012 yılında da sektör hedefimiz olan yüzde 30 artış ve 100 milyon dolar ihracat rakamına ulaşacağımıza ve yeni rekorlara imza atacağımıza inanıyorum'' dedi.


Ekleme Tarihi
03.01.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Süs bitkileri ihracatı yüzde 36 arttı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız