Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatı yüzde 48 arttı -Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan: -''Yakaladığımız başarı artık isteklerimizin daha sağlıklı bir şekilde değerlendirilmesine vesile olacak''

İZMİR (A.A) - Türkiye'nin su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatının 2011 yılında bir önceki yıla göre yüzde 48 arttığı bildirildi.

     Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, yaptığı yazılı açıklamada, 2010 yılında 962 milyon 206 bin dolarlık ihracat yapan sektörün 2011 yılını 1 milyar 421 milyon dolarlık ihracatla tamamladığını kaydetti.

     Kızıltan, 2011 yılında önemli bir başarıya imza attıklarını belirterek, 1990'larda emekleme döneminde olan sektörün, dünya standartlarındaki kaliteli ve kontrollü üretimi ve buna paralel artan kapasitesiyle bugün 125 ülkeye ihracat yapabilir hale geldiğini ifade etti.

     Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörünün yüzde 48'lik ihracat artışıyla hatırı sayılır bir prestij ve itibar kazandığını dile getiren Kızıltan, ''yakaladıkları başarının artık isteklerinin daha sağlıklı şekilde değerlendirilmesine vesile olacağını, hedeflerinin 2012'de de zirvedeki yerlerini korumak'' olduğunu kaydetti.

     Kızıltan, sektörün ihracatını artırmak için Su Ürünleri Tanıtım Grubu ve Kanatlı Tanıtım Grubu ile hedef pazarlarda yoğun tanıtım çalışmaları yaptıklarını, hedef pazarlarda katıldıkları fuarlarda başarılı tanıtımlarda bulunduklarını, bu tanıtımların ihracat artışı olarak döndüğünü anlattı.

     Dünya genelinde sağlıklı besin tüketmeye yöneliş olduğunu belirten Kızıltan, şunları kaydetti:

     ''Sağlıklı ve besleyici özelliği nedeniyle kültür balığına bir yöneliş var. Türkiye'de çipura, levrek ve alabalığa büyük talep olduğu gibi, Türkiye'de üretilen çipura ve levrek balıklarının yüksek kalitesi ve sağlıklı bir gıda olması dolayısıyla Avrupa'da da sağlıklı ve formda kalmak isteyen insanlar için tercih nedeni oluyor. Bu durum da ihracatımıza artış olarak yansıyor.''

    
     -En çok su ürünleri ihraç edildi-
    
     Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörünün 1 milyar 421 milyon dolarlık ihracatına en büyük katkıyı 447 milyon 823 bin dolarlık tutarla su ürünleri sektörü yaptı. Su ürünleri grubu, sektörün ihracatında yüzde 32'lik pay aldı.

     Kanatlı grubu ise yüzde 87'lik ihracat artışı ile en fazla ihracat artışı yapan ürün grubu olurken, ihracatını 206 milyon 741 bin dolardan, 386 milyon 88 bin dolara çıkardı.

     Türkiye, 2011'de yumurta ihracatından 285 milyon 673 bin dolarlık döviz elde etti. Süt ürünleri grubu 197 milyon 864 bin dolarlık ihracata imza atarken, su ürünleri ve hayvansal mamuller sektöründe ihracatı gerileyen tek grup bal ihracatı oldu. Türkiye, 2010 yılında 4 milyon 210 bin dolarlık bal ihraç etmişken, 2011 yılında yüzde 33 düşüşle 2 milyon 814 bin dolarda kaldı.

     Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü, 2011 yılında en fazla ihracatını Irak'a yaptı. Irak'a, 532 milyon 483 bin dolarlık dış satım yapılırken, Almanya 82 milyon 376 bin dolarlık ihracatla ikinci, Hollanda 82 milyon 116 bin dolarlık ihracatla üçüncü, İran 63 milyon 950 bin dolarlık dış satımla dördüncü ve İtalya 57 milyon 804 bin dolarlık ihracatla en fazla ihracat yapılan beşinci ülke oldu.


Ekleme Tarihi
03.01.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatı yüzde 48 arttı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız