Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 15 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Nuh 

Nuh'un gemisi bu tünelin ucunda

Beşinci Güneş Çağı’nın 21 Aralık 2012’de sona ereceğini gösteren Mayaların Haab takvimine dayandırılan kıyamet senaryoları sıkça karşımıza çıkıyor. Dünya’daki yaşamın yok olacağına inananlar hayatta kalmak için planlar yaparken, Norveç, olası bir felaket senaryosuna karşı çok hummalı bir çalışma yaptı.


Kehanetler bir yana dursun, Norveç dünyanın geleceğini en çok tehdit eden doğa olayına karşı hazırlıklarını yapmış durumda.

İskandinav ülkesi, küresel ısınmanın tehdit ettiği yüz binlerce bitki türü ve sebzenin tohumlarını saklayan dev bir "yeraltı kasasına" ev sahipliği yapıyor. Kıyıları sayısız fiyord ve adacıkla kaplı olan Norveç, Şubat 2008’de hizmete açılan Svalbard Küresel Tohum Kasası'yla, tarım ürünlerini doğal afetlere karşı koruma altına aldı.

DÜNYANIN TÜM TOHUMLARINI SAKLAYAN KASA

Norveç’in Svalbard takımadalarında bulunan tohum kasasına, donmuş toprağın derinliklerine kazılan 125 metrelik tünelle ulaşılıyor.

Açıldığı zaman, içinde 100 ülkeden getirilmiş 100 milyondan fazla tohum bulundurması planlanan tohum kasasında, Mart 2010’a gelindiğinde 500 bin çeşit tohum saklanıyordu.

Svalbard kasası, bulunduğu konum ve mühendislik özellikleri sayesinde, elektrikleri kesilse bile sakladığı tohumları, en az bin 700 yıl bozulmadan saklayabilecek.

“KIYAMET GÜNÜ KASASI”

Norveç’in “kıyamet günü kasası” olarak da bilinen Svalbard, patlıcan, marul, arpa, patates, mısır ve buğday gibi önemli gıdaların yanı sıra, ABD, Avrupa, Orta Asya ve Asya’dan getirilen her çeşit bitki tohumunu saklıyor.

İnşasına 2006’da başlanan ve Şubat 2008’de faaliyete geçen Svalbard, yılın dört ayı tamamen karanlık geçen bir bölgede kuruldu. Girişinde dört kalın çelik kapının bulunduğu kasa, sabit olarak -18 santigrat sıcaklığa sahip.

İçindeki sıcaklık ve diğer koşullar, uydularla bağlantılı elektronik vericilerle kontrol edilen dev kasa, en kötü doğal afetlere maruz kalsa bile en az 200 yıl boyunca donmuş halde kalacak.

ULAŞILMASI ÇOK ZOR

Norveçli mühendisler, doğal afetler bir yana, kötü amaçlı insanların ulaşmasını engellemek için de her türlü yolu düşünmüş.

Svalbard kasası, Norveç ana karasından tam 965 kilometre kuzeydeki kutup bölgesinde yer alıyor.

Norveçli yetkililer Dünya’daki tarımın yeniden başlatılması için Svalbard’a muhtaç kalınmayacağını umuyor. Yine de, sadece 4.8 milyon dolarlık bir yatırımla bugün 4,5 milyon çeşit, toplam 2 milyardan fazla tohum bu kasada saklanıyor. 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
04.01.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Nuh'un gemisi bu tünelin ucunda




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız