Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Hayvan hastalıklarına karşı korunma ve mücadele tebliği -Sığır, koyun, keçi, klasik domuz vebası, domuzların veziküler hastalığı gibi hastalıklardan korunmak ve mücadele etmek için alınması gereken tedbirlere ilişkin usul ve esaslar düzenlendi

ANKARA (A.A) - Sığır vebası, koyun ve keçi vebası, domuzların veziküler hastalığı, mavi dil hastalığı, geyiklerin epizootik hemorajik hastalığı, koyun ve keçi çiçeği, veziküler stomatitis, sığırların nodüler ekzantemi, Afrika domuz vebası, klasik domuz vebası ve rift vadisi humması hastalıklarına karşı hazırlıklı olmak, hastalıklardan korunmak ve hastalıklarla mücadele etmek için alınması gereken tedbirlere ilişkin usul ve esasları düzenlendi.
 
     Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının hayvanlardaki söz konusu hastalıklara ilişkin korunma ve mücadele yönetmeliği Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlandı.
 
     Buna göre, yönetmelik, söz konusu hastalıkların bildirimi, şüpheli hastalık mihraklarında ve hastalık teyidinde mihrak işletmelerde alınacak önlemler ile buralarda yapılacak kapsamlı epidemiyolojik araştırmaları, mihrak etrafında koruma ve gözetim bölgelerinin oluşturulmasını ve bu bölgelerde alınacak olan tedbirleri, hayvan ve hayvansal ürün hareketlerinin kontrolü, temizlik ve dezenfeksiyon uygulamalarını, hastalığın teşhisinden sorumlu laboratuvarlar ile referans laboratuvarının görevlerini, aşılama ve aşılı hayvanların kimliklendirilmesine ilişkin hükümleri ve hastalığın yayılmasını önleyen tedbirleri kapsıyor.
 
     Tebliğe göre, söz konusu hastalıklardan herhangi birinin varlığından şüphelenilen veya varlığı tespit edilen vakalar, hayvan sahipleri ve bakıcıları, veteriner hekimler ile muhtarlar, köy korucuları, celepler, çobanlar, gemi kaptanları, istasyon ya da gümrük memur veya idarecileri gibi hastalığı bildirmekle yükümlü olan kişiler tarafından derhal yetkili otoritelere, yetkili otoriteler tarafından da Bakanlığa bildirilecek.
 
     Hastalık şüphesi haber verilir verilmez, yetkili otorite, işletmeye geçici kordon ve karantina koyacak.
 
     Bir işletmede bulunan hayvanların söz konusu hastalıklardan biriyle enfeksiyonundan veya kontaminasyonundan şüphe edilirse resmi veteriner hekim hastalığın varlığını teyit etmek veya var olmadığını belirlemek amacıyla özellikle laboratuvar incelemesi yapmak üzere gerekli numuneleri almak veya alınmasını sağlamak için hemen resmi araştırma çalışmalarını başlatacak.
 
     Söz konusu hayvanlardan alınan numuneler, hastalığın yayılmasını önlemek için gerekli tedbirleri alan yetkili otoritenin yönetimi altında, laboratuvarlara taşınacak.
 
     Bir işletmede bu hastalıklardan birisinin varlığı resmi olarak teyit edildiğinde, işletmede bulunan duyarlı tüm hayvanlar gecikmeksizin yerinde itlaf edilecek. Ölmüş veya itlaf edilmiş hayvanlar yerinde yakılacak veya gömülecek veya mümkünse bir hayvan atık tesisinde imha edilecek. Bu işlemler, hastalık etkeninin yayılma riskini en aza indirecek şekilde yapılacak.
 
     Hayvan yemi, çöp, gübre veya sulu gübre gibi, hastalık etkeni bulaşmış olması muhtemel herhangi bir madde veya atık imha edilecek veya uygun şekilde işlenecek.
 
     İşleme tabi tutma işlemi resmi veteriner hekimin talimatına uygun olarak yürütülecek ve bu işleme tabi tutma işlemi hastalık etkeninin imha edilmesini sağlayacak şekilde yapılacak. Bu işlemler sonrası hastalığa duyarlı hayvan türlerini barındırmak için kullanılan binalar, çevreleri, taşıma için kullanılan araçlar ve bulaşmış olması muhtemel tüm ekipman temizlenecek ve dezenfekte edilecek.
 
     Hastalıklara karşı aşılama, aşağıdaki hükümlere uygun olarak, yalnızca hastalık çıktığında alınan önlemleri desteklemek amacıyla yapılacak.
    
     -Domuzların Veziküler Hastalığı-
    
     Yönetmelikte klinik olarak şap hastalığından ayırt edilemeyen, burun, dudaklar, dil üzerinde ve parmakların koroner bantlarında keseciklere neden olan, şiddet bakımından büyük ölçüde farklılık gösteren, klinik lezyonlarla kendini göstermeksizin bir domuz sürüsünü enfekte edebilen ve azami kuluçka dönemi 28 gün olan bir domuz hastalığı olarak tanımlanan ''domuzların veziküler hastalığı''nı kontrol etmek için alınacak özel önlemler de yer aldı.
 
     Domuz veziküler hastalığı durumunda bölge içindeki, hastalığa duyarlı türden hayvanların bulunduğu tüm işletmeler belirlenecek.
     Hastalığa duyarlı türden hayvanların bulunduğu işletmelere periyodik ziyaretler yapılacak. Bu işletmelerdeki hayvanlara klinik muayene yapılacak, gerekirse laboratuvar incelemesi için örnekler alınacak.
 
     Bir mezbahada hastalığın varlığı teyit edilirse, yetkili otorite tarafından mezbahadaki tüm domuzlar gecikmeksizin kesilecek. Enfekte olmuş ve bulaşmış domuzların bedenleri ve sakatatı, hastalık virüsünün yayılması riskini önleyecek şekilde resmi gözetim altında imha edilecek.
     Bina, ekipmanlar ve araçların temizlik ve dezenfeksiyonu, yetkili otorite tarafından ortaya konulan talimata uygun olarak resmi veteriner hekim gözetiminde yapılacak, bir epidemiyolojik araştırma yapılacak. Temizlik ve dezenfeksiyon işlemlerin tamamlanmasından sonra en az 24 saat süreyle kesim için hiç bir domuz mezbahaya sokulmayacak.
    
     -Kontroller, Acil Eylem Planı-
    
     Bakanlık, Yönetmeliğin bir örnek olarak uygulanması için hayvan sağlığı ve refahına uygun olarak il/ilçe müdürlükleri ile resmi ve özel laboratuvarların çalışmalarını yerinde incelemek üzere gerekli kontrolleri yapacak.
 
     Bakanlık, Herhangi bir salgın durumunda uygulanacak ulusal önlemleri özelleştiren ve belirtilen kriterlere uygun olarak acil eylem planı hazırlayacak. Acil eylem planı, salgının hızlı ve etkili bir şekilde eradikasyonu için gereken olanaklara, ekipmana, personele ve diğer tüm materyallere ulaşılmasını sağlayacak.
 
     Yönetmelikteki hastalıklardan birine, yakalanmış ya da şüpheli hayvanların itlaf edilmelerine dair hükümler Bakanlıkça belirlenen yerlerde uygulanacak.
 
     Yönetmelik bugünden itibaren yürürlüğe girdi.

Ekleme Tarihi
04.01.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Hayvan hastalıklarına karşı korunma ve mücadele tebliği




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız