Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 22 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Türk Gıda Kodeksi tebliğleri -Gluten intoleransı olan bireyler için üretilen son tüketiciye sunulacak gıdada gluten miktarı kilogramda 100 miligramı aşamayacak -Ait olduğu partinin tanımlanmasını sağlayan bir işaret veya numara taşımayan gıdalar piyasaya arz edilemeyecek

ANKARA (A.A) - Gluten intoleransı olan bireyler için üretilen son tüketiciye sunulacak gıdada gluten miktarı kilogramda 100 miligramı aşamayacak.

     Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Türk Gıda Kodeksi tebliğleri, Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

     ''Türk Gıda Kodeksi Gluten İntoleransı Olan Bireylere Uygun Gıdalar Tebliği'' ile gluten intoleransı olan bireylerin özel beslenme ihtiyaçlarının sağlanması için özel olarak formüle edilen, işlenen veya hazırlanan özel beslenme amaçlı gıdaların tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretim, hazırlama, işleme, muhafaza, depolama, taşıma ve pazarlamasını sağlamak üzere özellikleri düzenlendi.
 
     Tebliğe göre, gluten intoleransı olan bireyler için üretilen, gluten seviyesini düşürmek için özel olarak işlenmiş buğday, arpa, yulaf, çavdar veya bunların melez çeşitlerinden elde edilmiş bir veya daha fazla bileşen içeren veya bunlardan oluşan, son tüketiciye sunulacak gıdada gluten miktarı kilogramda 100 miligramı aşamayacak.

     Bu ürünlerin etiketlenmesi, reklamı ve tanıtımında ''çok düşük glutenli'' ibaresi kullanılacak.

     Son tüketiciye sunulacak gıdadaki gluten seviyesinin kilogramda 20 mg'yi aşmaması koşuluyla ''glutensiz'' ibaresi kullanılabilecek.

     Gluten intoleransı olan bireyler için üretilen gıdaların içeriğinde bulunan yulafın; buğday, arpa, çavdar veya bunların melez çeşitlerinin bulaşması önlenecek şekilde özel olarak üretilmesi, hazırlanması veya işlenmesi gerekecek. Bu yulafın gluten içeriği 20 mg/kg'yi aşamayacak.

     Son tüketiciye sunulmak üzere gluten intoleransı olan bireyler için üretilen, melez çeşitleri de dahil olmak üzere buğday, arpa, yulaf veya çavdarın yerini tutan bir veya daha fazla bileşen içeren veya bunlardan oluşan gıdada gluten miktarı 20 mg/kg'yi aşamayacak. Bu ürünlerin etiketlenmesinde, reklamında ve tanıtımında ''glutensiz'' ibaresi kullanılacak.

     Normal tüketim amaçlı gıdalar ve gluten intoleransı olmayan bireylerin özel beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için özel olarak formüle edilmiş, işlenmiş veya hazırlanmış ancak yine de bileşimleri gereği gluten intoleransı olan bireylerin de özel diyet ihtiyaçlarını karşılamaya uygun, özel beslenme amaçlı gıdaların etiketlenmesi, reklamı ve tanıtımında ''çok düşük glutenli'' ifadesi kullanılamayacak.

     Gıda işletmecileri 1 Aralık 2012 tarihine kadar bu tebliğ hükümlerine uymak zorunda olacak.

    
     -Gıdaların ait olduğu partiyi tanımlayan işaretler-
    
     ''Türk Gıda Kodeksi Gıdaların Ait Olduğu Partiyi Tanımlayan İşaretler veya Numaralar Hakkında Tebliğ'' ile de gıdanın ait olduğu partinin (aynı koşullarda üretilen, imal edilen veya ambalajlanan bir gıdanın satış birimleri topluluğu) tanımlanmasını sağlayan işaretlemeye ilişkin usul ve esasları belirlendi.

     Buna göre, ait olduğu partinin tanımlanmasını sağlayan bir işaret veya numara taşımayan gıdalar piyasaya arz edilemeyecek.

     Bu hüküm, ''geçici depolara, hazırlama veya ambalajlama tesislerine satılan veya gönderilen tarımsal ürünlere; üretici birliklerine sevk edilen tarımsal ürünlere; hazırlama veya işleme tesislerinde hemen kullanılmak üzere toplanan tarımsal ürünlere, son tüketiciye satış noktasında; hazır ambalajlı olmayan gıdalarda, satın alan kişinin talebi doğrultusunda paketlenen gıdalarda veya doğrudan satış için hazır ambalajlı hale getirilmiş olan gıdalarda, en geniş yüzeyi 10 santimetrekareden küçük olan ambalajlarda, partinin tanımlanmasını sağlayan işaretin veya numaranın birleşik ambalaj üzerinde yer alması koşuluyla, kişiye servis edilen porsiyon dondurmalar ve yenilebilir buzlarda'' uygulanmayacak.

     Parti, her seferinde, bahse konu gıdanın üreticisi, imalatçısı veya ambalajlayıcısı veya ithal edilen gıdalar için ülke içindeki ilk satıcısı tarafından belirlenecek.

     Parti işareti veya numarası, işletmecilerden biri veya diğerinin sorumluluğu altında belirlenecek ve işaretlenecek. Etiket üzerindeki diğer işaretlemelerden açıkça ayırt edilebildiği durumlar hariç olmak üzere, parti işaretinin veya numarasının önünde ''P'' veya ''L'' harfi yer alacak.

     Parti işareti veya numarasının, her durumda, kolayca görülebilecek, açıkça okunabilecek ve silinmeyecek şekilde olması sağlanacak.

    
     -Diğer tebliğler-
    
     Öte yandan ''Türk Gıda Kodeksi Koyulaştırılmış Süt ve Süt Tozlarının Kimyasal Analizi için Numune Alma Metotları Tebliği'', ''Türk Gıda Kodeksi Belirli Gıdalarda Dioksinlerin ve Dioksinbenzeri Poliklorlu Bifenillerin Seviyesinin Resmi Kontrolü için Numune Alma, Numune Hazırlama ve Analiz Metodu Kriterleri Tebliği'' ve ''Türk Gıda Kodeksi Yenilebilir Kazein (Yağsız sütün ana proteininin çökeltilmesi, yıkanması, kurutulması ve öğütülmesi ile elde edilen suda çözünmeyen süt proteini) ve Kazeinatların Kimyasal Analizi İçin Numune Alma Metotları Tebliği'' de Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Ekleme Tarihi
04.01.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Türk Gıda Kodeksi tebliğleri




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız