Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 06 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Karadeniz İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Gürsoy: -''Ortadoğu ülkelerinde yaşanan kargaşa ve istikrarsızlık ortamına rağmen 2011 yılı fındık ihracatında Cumhuriyet tarihinin rekoru kırılmıştır''

ORDU (A.A) - Karadeniz İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Dursun Oğuz Gürsoy, ''Ortadoğu ülkelerinde yaşanan kargaşa ve istikrarsızlık ortamına rağmen 2011 yılı fındık ihracatında Cumhuriyet tarihinin rekoru kırılmıştır'' dedi.

     Gürsoy, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin 2011 yılı fındık ihracatından onur ve mutluluk duydukları belirtti.

     İhracat rakamlarındaki artışın sevindirici olmasının yanında Azerbaycan ve Gürcistan gibi ülkelerde fındık üretimi yapılmasının uzun vadede Türkiye'nin pazar payı için önemli bir tehdit unsuru oluşturduğuna işaret eden Gürsoy şunları kaydetti:

     ''Ortadoğu ülkelerinde yaşanan kargaşa ve istikrarsızlık ortamına rağmen 2011 yılı fındık ihracatında Cumhuriyet tarihinin rekoru kırılmıştır. İçinde bulunduğumuz 2011-2012 sezonunda arzın düşük olması sonucunda, tamamen arz talep kuralları çerçevesinde teşekkül eden yüksek fiyatların üreticilerimizi tatmin edici seviyelerde gerçekleşmesi de ayrı bir sevindirici durumdur. 2010 yılı ihracatına göre, miktarda yüzde 3,38'ye tekabül eden 8 bin 539 ton iç azalış gözlense de değerde yüzde 13,88'e tekabül eden 214 milyon 376 bin 605 dolar artış yaşanmıştır. Ancak her ne kadar ihracattaki miktarsal bazlı bu azalma önemsenmese de bu durum ileriye dönük riskler taşımaktadır. Özellikle sektöre badem kullanımı hakim olmaya başlamıştır. Bunun yanı sıra maliyetleri bizden çok daha düşük olan Azerbaycan ve Gürcistan'da ki fındık üretiminin uzun vadede Türkiye'nin pazar payı için önemli bir tehdit unsuru oluşturmaktadır.''

    
     -''Fındık üretim maliyetleri azaltılmalıdır''

    
     Gürsoy Türkiye'de fındık üretim maliyetlerinin azaltılması konusunda mutlaka çalışmalar yapılması gerektiğini de vurgulayarak, ''Üretim bölgelerindeki arazi bölünmeleri, nüfus göçü, yaşlanan ve yenilenmeyen bahçelerdeki verimin giderek düşmesi ve toplama maliyetlerindeki artışlar maliyet baskısına neden olarak fiyatları yükseltmektedir. Fiyat artışlarının ana kaynağı tarımsal altyapıdan kaynaklanmaktadır. Bunun çözümü noktasında sektördeki tüm paydaşlara önemli görevler düşmektedir. Ayrıca fındık ihracatının artırılması için risk alarak büyük yatırımlar yapan ve bugün bunun meyvelerini almaya başlayan tüccar, imalatçı ve sanayici tüm fındık ihracatçılarına teşekkür ediyoruz'' dedi.

Ekleme Tarihi
06.01.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: 2011 yılı fındık ihracatında Cumhuriyet tarihinin rekoru kırılmıştır




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız