Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 15 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Hurşit Güneş: Bu yılki buğday rekoltesi başarı değil 

Hurşit Güneş: Bu yılki buğday rekoltesi başarı değil

CHP Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, hükümetin bu yılın buğday rekoltesini başarı olarak gösteremeyeceğini söyledi.


Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker'in yaptığı son açıklamalara istinaden bir açıklama yayımlayan Güneş, bu yılın buğday rekoltesinin başarılı olarak gösterilemeyeceğine dikkat çekti.

Güneş şöyle konuştu:

"Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, dün bazı açıklamalarda bulunarak bu yıl çeltikte son yılların üretim rekorunun kırılacağını, hububatta da 21,8 milyon tonluk bir buğday rekoltesinin elde edileceğini ifade etmiş. Çeltiği bir kenara bırakalım; Türkiye’de çeltikle geçinen çiftçi sayısı gayet sınırlı. Ancak milyonlarca çiftçi buğday üretimiyle geçiniyor. Bu yıl rekolte 21 milyon tonu aşabilir ve geçen yıla göre (2010) önemli bir artış anlamına gelebilir. Fakat 2009 yılında da üretimin 21 milyon tonun üzerinde olduğunu unutmayalım. Sorun da buradadır, ülkenin buğday üretim kapasitesi kimi zaman artsa da hep, 17-21 milyon ton arasında değişmekte, tüketim de 18 milyon ton kadar olmaktadır".


Köylü perişan, sürekli göç ediyor

Dünyada gıdanın giderek değerli hale geldiğini ve fiyatların yükseldiğini söyleyen Güneş, tarımda büyümenin son yıllarda durduğunu ve yeni politikanın da şart olduğunu belirtti.

Güneş sözlerine şöyle devam etti:


"Ülkemizde de gıda fiyatları yükseliyor. Hatta enflasyon hedefleri kimi zaman bu nedenle tutmuyor. Ancak ülkemizdeki fiyat artışlarının tek nedeni küresel olarak fiyatların artışı değil. Tarımda büyüme son yıllarda sanki durdu. Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı tarımdaki büyümeyi bütçe müzakerelerinde Meclis kürsüsünde dolarla ifade edip çarpıtsa da durum vahimdir.

"2002 yılından bu yana tarımdaki gelir artışı yüzde 12’de kalmıştır. Oysa bu süreçte kırsal kesimdeki nüfus artışı bunun çok üstündedir. O halde aynı refah düzeyini sürdürebilmek için göç zorunlu hale gelmiştir. Zaten cumhuriyet tarihinin en hızlı kırdan kente göç süreçlerinden biri de bu dönemde yaşanmıştır.

"Bunun bir başka yönü daha vardır. Ülkede de nüfus artışı bu üretim artışının üstünde olduğundan Türkiye giderek daha fazla tarım ürünü ithal eder hale gelmiştir. CHP olarak çok ciddi araştırmalar yaparak bugün AKP döneminin tarımsal büyüme ortalaması olan yüzde 1’in yüzde 4’e yakın bir düzeye çekilebileceğini hesapladık. Tabii bunun için bazı ciddi politika değişimleri gerekiyor.

"Bunlardan bir tanesi, tarımda daha yoğun (entansif) boyuta geçilmesi. Yani toplulaştırma. Veraset hukukunda bazı değişiklikler artık zorunlu hale geldi. Bunu erteleyemeyiz. İkincisi, tarımdaki sübvansiyonlara yahut desteklere öcü gibi görmekten de vazgeçmemiz şart. Elbette üretime girdi düzeyinde destek verilmesi daha yararlı olacaktır. Ancak Türkiye’de tarımsal destekler milli gelir içinde batıya göre çok düşük kalmaktadır. Çiftçinin, özellikle ürün deseninde bilgilendirilmesi ve yardımcı olunması da zorunludur."
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
09.01.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Hurşit Güneş: Bu yılki buğday rekoltesi başarı değil




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız