Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 05 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Ofis fındık satacağını duyurdu, fındık 1,5 lira ucuzladı  

Ofis fındık satacağını duyurdu, fındık 1,5 lira ucuzladı 
 
ANKARA -Toprak Mahsulleri Ofisi, fındık satışı yapacağını duyurunca piyasada 14,5 liraya alıcı bulan fındık içi 13 liraya geriledi. Ofis’in fındık satışının başlamasıyla vatandaşın 12 liraya fındık yiyebileceği tahmin ediliyor.
 
Haftaya pazartesi gününden itibaren Ofis’in depolardaki 2009 yılına ait 60 bin ile 80 bin ton civarındaki fındığı piyasaya süreceği kaydediliyor.
 
TMO’nun fındık alım ve satımından vazgeçmesinin ardından serbestleşen fındık piyasasında yeni bir gelişme yaşandı. Depolarda bulunan 500 bin tondan fazla fındığı yağ yapımı ve stok satışıyla 100 bin tonun altına indiren Ofis, 2011 yılında fındık rekoltesinin yüzde 30-40 düşmesi nedeniyle fiyatların aşırı yükselmesine müdahale etti. İlk olarak Ağustos ayında depolardan fındık çıkaran TMO, vatandaşın aldığı iç fındığın 14,5 lira kadar yükselmesi üzerine Ocak ayında da satış yapacağını duyurdu. Kurum yetkilileri, bu kararının piyasaları düzenlemek amacıyla alındığını belirterek, “Stoklardaki fındığı arz fazlası oluştuğu dönemlerde yağ imalatına vererek yağ ve küspe olarak değerlendirmiş, arz açığı oluştuğu dönemlerde ise satış suretiyle piyasa ihtiyacını karşılamıştır.” İfadeleriyle açıkladı.
 
Ofis’in Levant kalite kabuklu fındıkları 16 Ocak 2012 tarihinden geçerli olmak üzere, kilosunu 6,50 liraya satacak. Ofis’in duyurusunun üzerinden 2 gün geçmesine rağmen fındık fiyatları bir anda aşağıya indi. Köylünün 7,1 liradan sattığı fındık, 6,6 liraya düştü. Piyasadaki iç fındık ise 14,5 liradan 13,5 liraya geriledi. Ofis’in müdahalesiyle tüketici ucuz fındık yeme imkanına kavuştu. Tüketici geçen yıl iç fındığı 9,5 liraya yiyebilirken, fındık üretiminin 405 bin tonlara kadar gerilemesi sebebiyle fiyatlar 14,5’a fırladı.
 
FINDIĞINI EMANETE BIRAKAN ÇİFTÇİ TEPKİLİ
 
Tüketiciyi sevindiren Ofis’in fındık satma kararı üreticinin ise tepkisine neden oldu. Düzceli fındık üreticisi Hasan Yağmur, “TMO 16 Ocak’tan itibaren fındık satacağını açıkladı. Açıklamadan önce 50 randıman fındığın kilosunu 7 lira 10 kuruş iken, tüccarlar bir anda fiyatı 6 lira 60 kuruşa çekti.” dedi. TMO’nun açıklamayı Cuma günü akşam fındık borsası kapandıktan sonra yaptığı için tüccarların fiyat bile vermediğini ifade eden Yağmur, şu eleştirilerde bulundu: “Bir anda fiyat 50 kuruş aşağı düştü. Fındık fiyatları düşükken piyasaya müdahale edip fiyatların yükselmesi yönünde alım yapmayan TMO, fındık fiyatları yükselince neden müdahale edip fiyatları düşürüyor. Bu durumda TMO fındık üreticisinin dostu mu düşmanı mı? Hem biz piyasadan çekildik diyeceksiniz, hem de canınız sıkıldıkça piyasaya müdahale edeceksiniz.” Ofis’in 3 yıldır piyasaya fındık sattığının altını çizen Yağmur, “Bu sene fındık rekoltesi düşük.
 
Fiyatlar bu sebepten iyi. Seneye fındık rekoltesi yüksek olur fiyatlar düşerse TMO fiyatları yükseltmek için de müdahale edecek mi? 2010 yılında rekolte yüksekti. Fındık sezonu 3 liradan açıldı. Niye o zaman fiyatları yükseltmek için alım yapmadı TMO? Üreticiye diyorlar ki fındığınızı satmayın bekletin. Bekletiyoruz ondan sonra böyle oluyor.” diye konuştu.
Nazır Şengül isimli tüccar ise köylünün elindeki fındığı sattığını bu yüzden asıl zararın stok bekleten tüccara vurduğu görüşünde. Şengül, asıl fiyat düşüşlerinin bu hafta içinde yaşanacağını kaydederek, Ofis’in deposunda 90 bin ton fındık kaldığı yönünde bilgiler aldıklarını kaydetti.
 
Tozan Fındık Fabrikası sahibi Mehmet Tozan da Cuma gününden bu yana fiyatların düşmeye başladığını, 7,1 liraya aldıkları fındığın 6.6 liraya düştüğünü söyledi. Fiyatların daha da düşeceğini belirten Tozan, “Fındığı fazla olan kişiler emanete bıraktı. Ofis’in fındık satması fiyatlar yüksek çıkacak diye bekleyen köylü için iyi olmadı. Tüketiciye ucuz fındık satılacak. 14,5 verirken 13’e kadar geriledi.” şeklinde konuştu. 

Ekleme Tarihi
09.01.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Ofis fındık satacağını duyurdu, fındık 1,5 lira ucuzladı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız