Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 09 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Holştayndan daha çok süt veren Türk sığırı ürettik

Süper sığır ette angusa, sütte holştayna rakip olacak


7 yıllık çalışmayla süper Türk sığırı geni bulundu. Yeni genle et üretimi 170 kilodan 300 kiloya çıkarken, yıllık süt üretimi de 6 tondan 12 tona yükseldi. Spermanın her dozu 2 bin liradan satışa çıktı.

Türkiye Damızlık Sığır Yetiştircileri Merkez Birliği, et ve süt üretimini artıracak süper Türk sığırı genini 7 yıllık çalışmanın ardından hazırladı. Birlik, süt verimiyle ünlü Hollanda ineği holştayndan daha çok süt veren ırk geliştirdi. 2 milyon doz sperma hazırlayan birlik, her bir dozu 2 bin liradan satmaya başladı. Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Halil Tokoğlu, “2 yaşındaki sığırın ağırlığını 170 kilodan 300 kilograma çıkardık. 6.5 ton süt verimi de yıllık 12 tona ulaştı” dedi.

1.115 kiloluk boğa

Birliğin İzmir’de kurduğu merkezdeki çalışmalar 2004 yılında başladı. En iyi Türk sığırı genini bulmak için yurtdışından gen toplandı. 5 yıllık testin ardından ortaya çıkan boğalar 2 yaşına girdi. Tüm gelişmelere rağmen yurtiçindeki yetiştiricilerin Avrupa hayranlığı olduğunu vurgulayan Tokoğlu şöyle konuştu: “Kendi değerlerimizi ikinci plana atıyoruz. Dünyada en gelişmiş ülkelerde bile gen alışverişi olur. Daha verimli hayvan için alışveriş yapılır. ABD, Fransa ve Almanya birbirlerinden sperma alırlar. Ama kendi genlerini geliştirmek için alırlar. Ülkemizin ihtiyacı olan genlerin ithalatı daha doğru olur. Biz de çalışmalarımızla simental, holştayn ve yerlikara ırkını yeniden geliştirdik. Hedefimiz Türkiye’ye en uyumlu olan bu ırkların korunması.”

Tokoğlu, yeni ırkın tamamen hastalıktan arındırıldığını söyledi. Holştaynın süt, simentalin hem et hem süt, yerlikaranın ise et için çok uygun olduğunu belirten Tokoğlu, İzmir’deki fuarda 4 yaşında 1.150 kiloluk bir boğayı tanıttıklarını söyledi. Artık ithal sperma almaya gerek kalmadığını ifade eden Tokoğlu, “Yerli üretici, bu spermaları 2-3 bin liraya merkezimizden alabilecek. Sperma ile 1 sığıra 1 doz veriliyor. Tüm özellikle bir sonraki nesilde ortaya çıkıyor. Dünyanın en verimli genini biz ürettik” dedi.

Tokoğlu, ortaya çıkan ırkın et üretiminin en meşhur ırkı Angus’tan bile daha verimli olabileceğini vurguladı.

Dünyanın en iyi sütçü ırkı olarak bilinen holştaynlar Avrupa’da ortalama 5 ton süt veriyor. ABD’de ise üretim 6 tona kadar çıkıyor. Tokoğlu’nun verdiği bilgiye göre geliştirilen Türk sığırlarında verim çok bakımlı olduğunda 12 tona çıkıyor. Birliğin geliştirdiği boğalardaki et verimi de 170 kilodan 300 kiloya çıktı.

Tokoğlu, et ithalatının sebebinin de nüfusa göre yetersiz hayvan olduğunu hatırlatarak şöyle devam etti:

“Avrupa et ihtiyacını domuzla karşılıyor. Bizde de koyun domuzun alternatifidir. Koyunculuğun desteklenmesi gerek. 20 yılda 50 milyon olan koyun varlığımız 20 milyona düştü. Dışa bağımlı olmamamız için bu rakamın artırılması lazım.”

Çarpık bacaklı, çirkin memeli sığır genini bize gönderiyorlar

Halil Tokoğlu, çalışmalar için yurtdışından gelen 180 boğa geni içinden sadece 12 boğayı kullanabildiklerini, kalan hayvanların ise kesime gittiğini söyledi. Bacak ve meme yapısının çok önemli olduğunu belirten Tokoğlu şöyle konuştu: “Türkiye’yi 3’üncü dünya ülkesi olarak görüyorlar. Kendi ülkelerinde tutmayan spermaları bize satıyorlar. Çarpık bacak hayvanın kesilmesine neden olur. Çünkü geni iyi taşımamıştır. Bozuk bacak yapısı ve kötü meme yapısı süt verimini de azaltır. Yurtdışından ithal spermalarda hastalıklar görebiliyoruz. Yurtiçinde geliştirdiğimiz boğalardan ise çok iyi sonuçlar aldık. Verimi yüksek, vücut ve meme yapısı çok düzgün.”
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
10.01.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Holştayndan daha çok süt veren Türk sığırı ürettik




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız