Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Malatya 

Malatya'dan Kayısı İhracatı
 
Malatya Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Tahir Kalaycıoğlu, geçen yılki ihracat döneminde 397 milyon dolarlık kuru kayısı ihracatı yapıldığını söyledi.  
 
Borsa binasında yaptığı basın açıklamasında kuru kayısı ihracat dönemi olan 1 Ağustos 2010 ile 1 Ağustos 2011 tarihleri arasındaki ihracat rakamları hakkında bilgi veren Kalaycıoğlu, " 87 bin ton kuru kayısı ihracatı yapıldı.
 
Dolar bazında girdisi 397 milyon Dolar'dır. Bir yılda, 17 bin ton ve 20 milyon Dolar kayısı iç çekirdek ihracatı oldu. 1 Ağustos 2011'den yıl sonuna kadarki 5 ayda da, 49 bin ton 175 milyon Dolar ihracat gerçekleştirildi " ifadelerini kullandı. Kalaycıoğlu, başta Amarika Birlişek Devletleri olmak üzere Rusya,
 
Orta Asya ve 134 ülkeye kayısı ihracatı gerçekleştirildiğini bildirdi. Kalaycıoğlu, 2010 yılının Temmuz ayında hükümet tarafından kayısı çiçek don hasar ödemesi olarak 95 milyon TL ödenmesinin de üreticilere ilaç gibi geldiğini, böylece, çiçek yanma don bedeli ödenmesi ile üreticinin 25 bin ton kuru kayısı üretmiş gibi kazançlı çıktığını vurguladı. 
 
Kalaycıoğlu, kuru meyveler konseyi bünyesinde kayısı konseyi kurulması için de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na teklifte bulunduğunu söyleyerek, "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Sayın Kutbettin Arzu ile konuyu birkaç kez görüştüm. Kudbettin Bey Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı yaptığı dönemden de ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nde (TOBB) tanıdığımdan dolayı konuyu kendisi ile paylaştım. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kuru meyveler konseyi bünyesinde kayısı 
konseyi kurulması için teklifte bulundum. Bu sadece kayısıda değil, Manisa 'da üzüm, Aydın'da incir konseyi de kurulabilir.
 
Ancak, bu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde olmalı ki, sekretaryası iyi yürüsün. Kuru meyveler konseyi bünyesinde kurulacak ayrı meyve konseyleri de kendi illerinde iki ayda bir toplanarak, gelişmeler ele alınıp, istişareler yapılır" ifadelerini kullandı.
 
(AA) 

Ekleme Tarihi
11.01.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Malatya'dan Kayısı İhracatı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız