Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Pamuk üretimini arttırmanın yolları aranıyor
 
İZMİR - Yıllık 24 milyar dolarlık potansiyeliyle Türkiye’de ihracat ve istihdamın lokomotifi olan hazır giyim ve tekstil sektörünün ana hammaddesi pamuğun problemleri, Ekonomi Bakanlığı koordinatörlüğünde Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) tarafından düzenlenen Pamuk Arama Konferansı'nda masaya yatırılacak.
 
İzmir'in Çeşme ilçesinde 14-15 Ocak 2012 tarihlerindeki konferans, Türkiye'de pamukla ilgili bütün tarafları biraraya getirecek. Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Tarık Sönmez’in başkanlığındaki toplantıya bakanlık üst düzey bürokratlarının yanısıra Türkiye İhracatçılar Meclisi, Ulusal Pamuk Konseyi, TOBB, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcileri, ihracatçı birlikleri, ticaret borsaları, kooperatifler, üniversiteler, pamuk üreticileri ve önemli pamuk kullanıcıları katılacak.
 
Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürk, istişare toplantısının amacının tekstil sektöründe daha fazla katma değerin ülkede kalması, ithalata bağımlılığın azaltılması, tedarik güvenliği ve devamlılığıyla ihracatta sürdürülebilir küresel rekabet gücünün artması temel hedefleri kapsamında, tekstil ve konfeksiyon sektörlerinin temel girdisi niteliği taşıyan pamuğa ilişkin ayrıntılı bir yol haritası hazırlanması olduğunu söyledi.
 
Ünlütürk, “Pamuğun sorunlarının tüm yönleriyle ele alınıp çözüm önerilerinin tartışılacağı ve pamuğu yakından ilgilendirecek, önümüzdeki dönemlere ait politikaların oluşturulmasına klavuzluk edecek bu çalışmaya İzmir’de evsahipliği yapmak onur verici.” dedi. Son yıllarda ciddi miktarda azalan, tekstil ve konfeksiyon sektörünün talebinin çok altında kalan pamuk üretiminin sıkıntılarının her yönüyle ele alınacağını belirten Ünlütürk, “Ülkemiz tekstil ve konfeksiyon sektöründeki üretiminin yaklaşık yüzde 65’i ihraç ediliyor ve bunların yüzde 80’i pamuklu ürünlerden oluşuyor.
 
Bu gerçekten hareketle öncelikli hedefimiz, pamuğun stratejik ürün olarak ilan edilmesini sağlamak.” şeklinde konuştu. Türkiye’de çok yakın bir döneme kadar yıllık 900 bin ton pamuk üretilirken 2010/11 sezonunda 450 bin tona düştüğüne dikkat çeken Birlik Başkanı Ünlütürk, 2011 yılında Türkiye’nin 750 bin ton pamuk ithal ettiğini, tüketiminse 1 milyon 250 bin ton dolayında olduğunu kaydetti. Üretimdeki ciddi kan kaybının, tekstil ve konfeksiyon sektörlerini hammaddede dışa bağımlı hale getirdiğini vurgulayan Sabri Ünlütürk, “Bizim için stratejik bir ürün haline gelen pamuğun üretiminin de artması gerekiyor. Dolayısıyla dünyanın önemli pamuk tüketicisi konumundaki Türkiye’nin, eskiden olduğu gibi üretimine yönelmesi şart." dedi.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
11.01.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Pamuk üretimini arttırmanın yolları aranıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız