Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 06 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 Trabzon 

 Trabzon'u ihracatta fındık lider yapıyor
 
TRABZON - Trabzon, Cumhuriyet tarihinin 134,6 milyar dolar ile ihracat rekoru kırıldığı 2011 yılında 1 milyar doların üzerinde ihracat yapan 16 il arasında yer aldı. 2011 yılında Türkiye ihracatının 1 milyar 142 milyon dolarlık kısmını yapan Trabzon, dış ticaretten gerçek kazanç sağlayan illerin de başında geliyor.

Doğu Karadeniz İhracatçı Birlikleri’nden alınan bilgiye göre, Trabzon’dan ihraç edilen ürünlerde ithal girdisi yok denecek kadar az. Trabzon ihracatının 1 milyar 29 milyon liralık kısmını bitkisel ürünler oluşturuyor. Bitkisel ürünler arasında yaklaşık 100 ülkeye yapılan fındık ve mamulleri ise 672 milyon 838 bin dolar ile ilk sırayı alıyor. Başta Rusya olmak üzere Kafkas ülkelerine gönderilen yaş sebze ve meyveler de 344 milyon 672 bin lirayla ikinci sırayı teşkil ediyor.

Trabzon’dan ihraç edilen ürünlerin diğer kısımlarını ise tekstil, deri ve az da olsa madenler oluşturuyor. Sanayi mamullerinin toplam ihraç bedeli ise 75 milyon dolar civarında.

Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, dünya fındık üretim ve ticaretinin yaklaşık yüzde 75’ini karşılayan Türkiye için bu üründen sağlanan dövizin net kazanç ve bu nedenle de çok önemli olduğunu vurguladı. Türkiye’nin dış ticaretteki ihracat başarısının, ithalatın azalması ile daha da anlam kazanacağına dikkat çeken Köleoğlu, şu değerlendirmeyi yaptı: “Fındık, yaş sebze ve meyveler gibi tek bir kuruş ithal girdisi olmadan ihraç edilerek döviz kazandıran bir ürün. Bu nedenle fındıkta ihracatımızın artması, ülkemizin ve bölgemizin gerçek anlamda zenginleşmesi için çok ama çok önemli. Trabzon’un, dış ticarette gerçek manada kazandıran illerin başında yer almasını sağlayan fındıktan daha fazla gelir sağlayabiliriz. İstikrarlı politikalarla fındık ihracatımızı artırmanın ne denli önemli olduğunu ortaya koyan bir tablodaki rakamları daha da büyütmenin hesabını ve çalışmasını yapmalıyız.”(CİHAN)

Ekleme Tarihi
12.01.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Trabzon'u ihracatta fındık lider yapıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız