Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 12 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
3. Ulusal Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı 

3. Ulusal Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı -Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız: (2) -''Enerji verimliliğindeki başlıca hedefimiz, 2023 yılına kadar şu anki bulunduğumuz rakamlardan yüzde 20 civarında tasarruf etmektir. Bu çok uçuk ve ulaşılamaz bir rakam değil. Bizim elimizdeki son veriler, yüzde 20 tasarruf edebileceğimizi gösteriyor'' -''Bizim yakında yayınlayacağımız, hazırlıklarını bitirdiğimiz ve sivil toplum örgütleri ile paylaştığımız Enerji Verimliliği Strateji Belgesi var. Bu strateji belgesinde birtakım detaylar da işlenmiş olacak. Kamunun üzerine düşen işler var, özel sektörün üzerine düşen işler var'' -''2023 yılına kadar Türkiye şu anki bulunduğu enerji kalemlerini hemen hemen iki katına çıkartmak durumunda...'' -''Enerji verimliliğiyle alakalı yalnızca kanunlar ve mevzuatlar yeterli değil. Bu kültürün mutlaka artan bir şekilde geliştirilmesi lazım ve hayatımızın her noktasına girmesi gerekiyor''

İSTANBUL (A.A) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ''Enerji verimliliğindeki başlıca hedefimiz, 2023 yılına kadar şu anki bulunduğumuz rakamlardan yüzde 20 civarında tasarruf etmektir. Bu çok uçuk ve ulaşılamaz bir rakam değil. Bizim elimizdeki son veriler, yüzde 20 tasarruf edebileceğimizi gösteriyor'' dedi.

     Yıldız, ''31. Enerji Verimliliği Haftası'' kapsamında WOW İstanbul Otel'de düzenlenen ''3. Ulusal Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı''nın açılışında yaptığı konuşmada, gelirleri artırırken, giderleri azaltıcı bir bütçenin Türkiye'ye yakışır bir bütçe olacağını kaydetti.

     Dünyada ihmal edilen ama herkesin nesillere karşı sorumlu olduğu bir iklim değişikliği ve çevre problemi olduğuna işaret eden Yıldız, o yüzden nükleer güç santralleri ile ilgili geliştirilen projelerin, iklim değişikliğine pozitif katkısı olan projeler olduğunu belirtti.

     Yıldız, çimento fabrikalarının baca gazı ısınının 300 derece civarında olduğunu ifade ederek, yalnızca baca ısınının bir prosesle beraber değerlendirilmesinin 55-60 megavat enerji kullanan bir çimento fabrikasının 18 megavatlık enerjisini karşılayabildiğini ifade etti.

     Rüzgarla alakalı lisanslanmış projelerin toplam tutarının 20 milyar dolar civarında olduğunu ve bunları 2015-2016 yılına kadar yapacaklarını anlatan Yıldız, bunların yerli kaynaklardan yapılabiliyor olmasının çok değerli ve önemli olduğunu söyledi.

     Yıldız, ''51 milyon lira civarındaydı projenin toplam değeri. 2,5 megavatlık bir rüzgar santralinin Türkiye'de her yönüyle yapılabilmesini sağlayacak bir proje geliştiriliyor. Bu aynı zamanda pazarı hazır olan ve direkt lisanslanmış projelerin imalatını yerli kaynaklardan sağlayabileceği bir yapı oluşturacaktır'' dedi.

     Elektrik dağıtımın özel sektör ve kamuyla beraber cirosunun 22 milyar lira olduğunu bildiren Yıldız, şunları söyledi:

     ''Hemen hemen son 10 yılda tanıştığımız cep telefonlarının cirosu da bir o kadardır. Fakat bizde o kadar iz bırakmıyor. Bir de elektrik fiyatları, elektriğin faturası çok yüksek görülüyor ama cep telefonlarının faturası önemsenmiyor. Türkiye'nin nüfusu 73 milyon ama Türkiye'ye resmi yollardan girmiş cep telefonu sayısı 106 milyon. Şu anda resmi olarak 61 milyon adet abone var.

     Yıllık 3,2 milyar liralık yatırımla 22 milyar liralık bir cironun oluştuğu bir sektörle yalnızca üretime ayırdığımız 8 milyarlık liralık yıllık yatırımla 22 milyar liralık bir cirodan bahsediyoruz. Tabii ki Türkiye'nin gelişen ve ilerleyen yüzü her birimizin refah seviyesini artırıyor. Ama refah seviyelerini artırırken, bizim giderlerimizi de bir karşılaştırma imkanı olması lazım. bu manada da burada da bir tasarruf noktasının oluşması lazım.''

     Bakan Yıldız, enerji verimliliğiyle alakalı yalnızca kanunlar ve mevzuatların yeterli olmadığına işaret ederek, bu kültürün mutlaka artan bir şekilde geliştirilmesi ve hayatın her alanına girmesi gerektiğini anlattı.

    
     -''Güneş enerjisiyle alakalı yatırımlarımız bu yıl başlayacak''-
    
     Bakan Yıldız, güneş enerjisiyle alakalı yatırımların bu yıl başlayacağını bildirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

     ''Çünkü güneş enerjisi teknolojinin gelişmesiyle beraber yatırım kalemlerinin çok hızlı düştüğü bir alandayız. Teknolojiyle piyasadaki fiyatlar şu anda Türkiye'de 2012 yılında buluşabiliyor. Bu buluşma direkt yatırıma dönecektir. Nükleer güç santrallerine bundan yaklaşık 1 ay önce 700 milyon dolar civarında ödenmiş sermayesine karşılık gelmek üzere para aktarıldı.

     Bununla beraber yalnızca enerji sektöründe doğrudan yatırımın 3,5 milyar dolar civarında olduğunu söyleyebilirim. Bu hem Türkiye'de olan siyasi istikrar, güvenin devam ettiğini hem de aynı zamanda enerji sektörünün güvenilir bir yatırım aracı olduğunu gösteriyor.''

     2023 yılına kadar Türkiye'nin şu anki bulunduğu enerji kalemlerini hemen hemen iki katına çıkartmak durumunda olduğuna işaret eden Yıldız, ''Bütün bu saydığım enerji kaynaklarıyla beraber yerli kömür de olmak üzere 120 bin megavat civarında müracaat var şu anda lisansa. Şu anda kurulu gücümüz 53 bin megavat, hemen hemen kurulu gücümüz kadar, 50 megavat, lisans almış firmalar var. Bunların mutlaka yatırımlarını gerçekleştiriyor olması lazım. Bu açıdan Türkiye bu istikrarını en önemli sermaye olarak da kullanacak ve enerji verimliliğindeki şu ana kadar yapılan iyileşmelerin, bundan sonra da kat edeceğimiz mesafeler içinde iyi bir mesaj olacağı kanaatini söylüyorum'' diye konuştu.

    
     -2023 hedefi-
    
     Bakan Yıldız, enerji verimliliğindeki başlıca hedeflerinin; 2023 yılına kadar şu anki bulundukları rakamlardan yüzde 20 civarında tasarruf etmek olduğunu dile getirerek, bu hedefin çok uçuk ve ulaşılamaz bir hedef olmadığını söyledi.

     Ellerindeki son verilerin 2023 yılına kadar yüzde 20 tasarruf edilebileceğini gösterdiğine değinen Yıldız, bu konuda özel sektörü, kamusu ve sivil toplum kuruluşları ile el ele verilmesinin önemli olduğunu ifade etti.

     Yıldız, ''Bizim yakında yayınlayacağımız, hazırlıklarını bitirdiğimiz ve sivil toplum örgütleri ile paylaştığımız Enerji Verimliliği Strateji Belgesi var. Bu strateji belgesinde birtakım detaylar da işlenmiş olacak. Kamunun üzerine düşen işler var, özel sektörün üzerine düşen işler var'' dedi.

     (Son)

Ekleme Tarihi
13.01.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: 3. Ulusal Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı (2)




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız