Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 21 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Kütahya'da Obeziteyle Mücadele

Kütahya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, obeziteyle mücadele çalışmaları kapsamında tebliğde değişikliğe gidilerek, ekmekte bulunması gereken tuz oranının düşürüldüğünü, kepek miktarının artırıldığını bildirdi.


Müdürlükten yapılan yazılı açıklamada, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliğinde gerçekleştirdiği değişiklikle temel gıda maddesi olan ve insan beslenmesinde en çok yer kaplayan ekmeğin tuz oranını düşürüp kepek miktarını artırdığı belirtildi.

Ekmeğin kül oranının tuz hariç kuru maddede en az yüzde 0,65 ve en çok yüzde 1,1 olması gerektiği, tuz oranının ise kuru maddede en çok yüzde 1,5 olabileceğinin hükme bağlandığı ifade edilen açıklamada, şöyle denildi:

"Ekmeğin duyusal nitelikleri olarak iyi pişmiş ve kabarmış, kendine has görünüş ve kokuda olması, kabuk rengi dağılımının homojen olması gerektiği, basık ve yanık olamayacağı belirtilmiştir. Ekmeğin iç kısmının süngerimsi yapıda ve homojen gözeneklere sahip olması, hamurumsu, yapışkan ve kabuk-iç ayrımının olmaması gerektiği, yabancı madde veya karışmamış halde un, tuz, katkı maddesi gibi topaklarının bulunmaması gerektiği bildirilmiştir. Tebliğe göre ekmeğin 250 gramdan başlayarak 50'şer gram artırılmak suretiyle piyasaya arz edilebileceği belirtilmektedir. Ayrıca ekmek, kepekli ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmekleri gerekli hijyenik koşullar sağlanmak kaydı ile ambalajsız satışa sunulabileceği bildirilmiştir. Üreticinin talebi halinde bu şekilde satışa sunulan ekmeklerin üzerinde pişirme işleminden önce yerleştirilmiş ve ilgili mevzuata uygun, üzerinde üretici firma adı ve net miktar bilgileri yer alan üretici işaretleri yer alabilecektir. Ambalajsız olarak satışa sunulabilecek ekmeklerin dağıtım, depolama ve satış aşamalarındaki hijyen koşulları tebliğde belirtilmiş olup, özellikle ekmek kasalarının ve taşıma araçlarının temizliğine özen gösterilmesi gerekmektedir."

Açıklamada, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından ekmek fırınları ve satış noktalarına yapılan denetimlerde konu hakkında bilgilendirme çalışmalarının sürdürüldüğü duyuruldu. (AA)

Ekleme Tarihi
15.01.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Kütahya'da Obeziteyle Mücadele




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız