Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 15 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

- ZEYTİN DALINDA KAYBETTİ, ÜRETİCİ ANKARA'DAN DESTEK BEKLİYOR 
- BURSA'DA ZEYTİN ÜRETİCİLERİ, SOĞUK HAVALARDAN DOLAYI ZEYTİNDE KALİTENİN DÜŞTÜĞÜNÜ, YAĞLIK ZEYTİNİN ORANININ YÜZDE 70'E ULAŞTIĞINI SÖYLEDİLER 
- ZEYTİNDEKİ VERİMSİZLİĞİ ANKARA'YA TAŞIYAN ÜRETİCİ, DEVLETTEN BORÇLARINI ERTELENMESİNİ BEKLİYOR
 
 
 

 
BURSA (İHA) - Bursalı zeytinciler, bu dönem ürün veriminde hüsrana uğradı. Ekim ve kasım aylarındaki soğuk hava sebebiyle ürün kalitesinin düştüğünü belirten zeytinciler, ürünün yüzde 70'inin yağlık olduğunu, sofra zeytinde umduklarını bulamadıklarını söyledi. Konuyu Ankara'ya taşıyan zeytinciler, borçlarının ertelenmesini istiyor.
 
Marmara Bölgesi'nde üretilen sofralık zeytinlerin, olumsuz hava şartlarından dolayı dalında buruşması üreticiyi zarara uğrattı. Konuyu Ankara'ya taşıyan siyasiler, üreticinin desteklenmesini isterken, zeytin üreticileri Ankara'dan müjdeli bir haber bekliyor.
 
Bursa milletvekilleri Tarım Bakanlığı Müsteşarı ile görüşerek üreticinin kredi borçlarının ertelenmesi için çalışma başlattı. Sofralık zeytine prim desteği konusunun ise Bakanlık tarafından değerlendirilmesini umutla bekleyen üretici, yağlık zeytin
oranının yüzde 70'e çıktığını, sofralık zeytinde hedefledikleri orana ulaşamadıklarını kaydetti. Üretici, zeytindeki kalitenin yüzde 30'a kadar düştüğünü söyledi.
 
Bursa'da 10 milyonun üzerinde zeytin ağacının bulunduğunu belirten üreticiler, zeytinciliğin Bursa'da önemli bir geçim kaynağı olduğunu söyledi. Osmangazi Ziraat Odası Başkanı Sabri Akçalar, hafta içinde Ankara'da TBMM Tarım Komisyonu üyeleri ile görüştüklerini belirterek, Ankara'dan zeytin üreticisini sevindirecek bir haber beklediklerini dile getirdi. Zeytincinin üründe verimsizlik yaşadığını söyleyen Akçalar, borç ertelenmesinin üreticiyi biraz da olsa rahatlatacağını ifade etti.

ZEYTİNCİ ANKARA'DAN DESTEK BEKLİYOR

Ekim ve kasım aylarında hava şartlarının soğuk olması, kırağının erken gelmesi sebebiyle zor durumda kaldıklarını kaydeden Akçalar, geçen sene yüzde 25 olan yağlık zeytin oranının bu sene yüzde 70'e ulaştığını ifade etti. Zeytincinin durumunun pek parlak olmadığını söyleyen Akçalar, "Fiyatlar düşük. Marmarabirlik'in alımları da kotalı. Tüccar bu sene zeytini çok ucuza aldı. Yağlık fzeytin fiyatı 80 kuruşa kadar düştü. Üretici bu sene istediği verimi alamadı. Yağlık zeytinin çok olması ve sofralık

zeytinin de kalitesinin düşük olması üreticiyi düşündürüyor" diye konuştu.

TÜCCARA SATMAK İSTEMEYEN ÜRETİCİ ZEYTİNİ KENDİ DEPOLUYOR
 
Hasat döneminden önce Marmara bölgesinde 180 bin ton zeytin üretimi hedeflendiğini söyleyen Akçalar, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
"Marmarabirlik 55 bin ton zeytin alımı gerçekleştirmeyi istiyordu. Ama zeytindeki verim düşüklüğü ve yağlık oranıın fazlalığı Marmarabirlik'i de düşündürüyor. 55 bin ton kapasitesine ulaşacağını ummuyoruz. Bazı üreticiler zeytini ucuz fiyattan üreticiye tüccara satmayı tercih etti. Bazı üreticiler de zeytini ucuza vermemek için kendi depolarında sakladı. Marmarabirlikteki sofralık zeytin alımı çok düşük. Zeytin yağına verilen destek sofralık zeytin için de verilmeli." 

Ekleme Tarihi
16.01.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Zeytin Dalında Kaybetti, Üretici Ankara'dan Destek Bekliyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız