Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 12 Eylül 2025 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Kaliteli ürün almak için toprak yapısına göre ürün yetiştirilecek
 
 
 
ANTALYA - Antalya'nın Manavgat ilçesinde toprak yapısına göre ürün yetiştirilerek, daha fazla verim alınması hedefleniyor.
 
Manavgat Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, 3 aydır iyi tarım uygulamalarına yönelik sürdürdüğü 'Meyve ve Sebze Hangi Tür Toprakta Yetişir? başlıklı çalışmalarını tamamladı. Toplam 78 köyde toprak taraması yapılarak yetiştirilen meyve ve sebzelerin analizi yapıldığını belirtildi.
 
Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Birol Tuncel, iyi tarım uygulamalarının temelini toprak analizine göre yapmaktan geçtiğini söyledi. İlçede geçen yıl 126 bin dekar alanda 28 bin 838 ton buğday üretiminin gerçekleştiğini belirten Tuncel, 2012'de kontrollü tarım uygulamaları ile bu rekolteyi yukarı çekeceklerini kaydetti.
 
Toprak yapısına göre ürün yetiştirme ile enerji, işgücü, emek ve verim düşüklüğünün önüne geçildiğini belirten Tuncel, Avrupa ülkelerinde bu sistemle bire yedi, bire on ürün alındığını söyledi.
 
Tuncel, yapılan toprak tahlili analizlerine göre Manavgat'ın toprak, su, iklim, coğrafi yapısı ve su kaynağı zenginliği bakımından başta zeytin, pamuk, susam, tropikal meyve mango, portakal, nar, limon, mandalina, greyfurt, buğday, arpa, yer fıstığı, yulaf, mısır, nohut, domates, biber, salatalık, karpuz, kavun, şeftali, yaz elması, sakız kabağı, patlıcan ve çilek yetiştiriciliğine çok uygun olduğunu kaydetti.
 
Tuncel, "Gelişi güzel yöntemlerle tarım yapma devri sona erdi. Manavgat'ın çok zengin toprak yapısı var. Yaptığımız planlama ile hangi köyde hangi ürün daha iyi yetişir, onun planlaması yaptık. Toprak yapısına uygun ürün dikimi çok önemli. Kulaktan duyma tarım, meyvecilik ve sebzecilik yapma yerine bilinçli tarım yapalım." diye konuştu.

"SULU OLMASI TADI İLE MANAVGAT PORTAKALI MARKA OLACAK"
 
Manavgat Kaymakamlığı'nın öncülüğünden hazırlanan proje ile yeni yılda mango meyvesi, nar, zeytin ile narenciye ürünlerinden portakal, mandalina ve limon yetiştiriciliğini ön plana çıkaracaklarını anlatan Tuncel, ilçede geçen yıl 14 bin 500 dekar alanda 23 bin 790 ton narenciye üretiminin gerçekleştiğini kaydetti.
 
Hedeflerinin Manavgat'ı mango meyvesi yetiştiriciliği ile zeytin ve portakal üretiminde Antalya'nın doğu bölgesinde bir numara yapmak olduğunu aktaran Tuncel, sulu ve tatlı tadı ile Manavgat portakalı markalaştıracaklarını söyledi.

Ekleme Tarihi
17.01.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Kaliteli ürün almak için toprak yapısına göre ürün yetiştirilecek




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız