Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 30 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Marmara'nın En Büyük Hayvan Pazarı Şap Sebebiyle Karantinaya Alındı

Balıkesir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Engin Sancı, merkeze bağlı üç köyde görülen şap hastalığı sebebiyle Ege ve Marmara belgelerinin en büyük hayvan pazarının, Hayvan Sağlığı Zabıtası'nın aldığı karar gereği 11 Ocak 2012'de hayvan giriş çıkışına kapatıldığını söyledi. Her türlü tedbir alınarak aşılama işlemine başlandığını aktaran Sancı, "Karantina tebirleri iyi uygulanır, vatandaşlarımız da titizlikle uyarsa 15 gün içinde kaldırılır." dedi.
 
 
Şehre hayvan giriş çıkışının durdurulduğunu belirten İl Müdürü Sancı, "Geçen hafta bize, merkez köylerde şap hastalığı görüldüğü ihbarı geldi. Yaptığımız kontrollerde biz de hastalığı tespit ettik. İncelemeler sonucunda sayının karantinayı gerektirecek ve hayvan pazarını kapattıracak kadar çok olduğu belirlendi. Şap hastalığının görüldüğü köyün çevresinde başka köylerimiz de bulunuyor. Karantina, 10 kilometre çapında bir alanı kapsıyor." şeklinde konuştu.

Hastalığın ilk olarak Ayvatlar, Karamanköy ve Bayat köylerinde ortaya çıktığı bilgisini veren Engin Sancı, daha sonra komşu köylerde de rastlandığını söyledi. Bu sebeple karantina kapsamına sonradan Köseler, Yakupköy, Ayşebacı, Köylü, Balıklı, Çandır, Karakaya, Akarsu, Kuşkaya, Bereketli ve Ayvacık köylerinin de alındığını vurguladı.
 
 
Şap mikrobunun her yolla bulaşabildiğine dikkat çeken Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sancı, "Örneğin ahıra girip mikrobu taşıyan bir hayvana dokunan çitftçi, daha sonra sağlıklı bir hayvana dokunarak hastalığı bulaştırmış olur. Ahıra giriş çıkışlarda kireçleme yapılması, aşılama yapılmadıysa derhal bildirilmesi gerekiyor. İl Özel İdaresi'nden acilen aşılarımızı aldık, bu yerlerde aşılamalara başladık. Bakanlığımızın yılda iki kez şap aşılama programı var. Ayrıca İl Özel İdaresi'nden aşı alıp köylerde yapıyoruz. İlimizde görülen virüs, 'Asya 1' tipi olarak adlandırılıyor." dedi.

Hayvan sahiplerine seslenen Sancı, görevlilerin uyarılarına harfiyen uyulmasını istedi. Bütün köy muhtarları ve kolluk kuvvetlerinin bilgilendirildiğini kaydeden Sancı, "Muhtarlarımız, köyden hayvan giriş çıkışı yapanlara kesinlikle izin vermesin. Köylerine kaçak yolla sokulmak isteyen hayvanlara da müsaade etmesinler. Bu durumda derhal kolluk kuvvetlerimize haber versinler." uyarısında bulundu.
 
 
Engin Sancı ayrıca şap hastalığının Balıkesir merkez haricinde Gönen ve Kepsut ilçelerindeki bazı köylerde de görüldüğünü ve karantina kararı alındığını belirtti. İl dışında ise Bursa, Kemalpaşa, Manisa, Kütahya, Simav, İzmir, Ödemiş, İstanbul ve Tuzla'da görüldüğünü ve buraların da karantinaya alındığını sözlerine ekledi.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
17.01.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Marmara'nın En Büyük Hayvan Pazarı Şap Sebebiyle Karantinaya Alındı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız