Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
salep 

Erdoğan ikram etti, ününü Türkiye duydu!

Kilosu 160 ila 180 lira arasında satılıyor...


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın gazeteciler ikram etmesinin ardından dikkatleri üzerine çeken salep, Burdur’un Bucak ilçesinden yurda dağılıyor.

Bucak Belediye Başkanı Ramazan Ayaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada,doğada kendiliğinden yetişen, vatandaşlar ve tüccarlar tarafından toplanarak çekirdek halinde Bucak’a getirilen salebin, burada işlenerek toz halinde yurt geneline pazarlandığını bildirdi.

Bucak’ta 15 kadar esnafın salep ticaretiyle uğraştığını söyleyen Ayaz, "Türkiye’de tüketilen yaklaşık 10 ton salebin 9 tonu Bucak’ta işlenip, pazara sunuluyor. Yani Türkiye’nin salep ihtiyacının yüzde 90’ını Bucak karşılıyor" dedi.

Salebin hem sıcak içecek hem de dondurmaların ham madesi olarak kullanıldığını anlatan Ayaz, salebin kış aylarında insanların içini ısıttığını, yaz aylarında da dondurmalara lezzetini ve kokusunu verdiğini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın gazetecilerle yaptığı sohbette Bucak salebini adres gösterdiğini hatırlatan Ayaz, "Başbakanımız buraya daha önce geldiğinde de kendisine salep ikram ettik ve gerek konutta gerekse Başbakanlıkta
Bucak salebinin içildiğini biliriz. Başbakanımız adres gösterdikten sonra Bucak salebinin hak ettiği yeri bulacağına inanıyoruz" dedi.

Yarım asırlık tüccar

Bucak’ta 52 yıldır salep tüccarlığı yapan Nuri Güzel, salebi nasıl işlediklerini AA muhabirine anlattı. Salebin orkide familyasından köklü, otsu bir bitki olduğunu, yabani orkidelerin köklerinde yumru yapanına salep denildiğini belirten Güzel, salebin dağlarda, ormanlık ve çayırlık alanlarda kendiliğinden yetiştiğini kaydetti.

Yumrunun önce yıkanıp, kaynatıldığını ve sonra kurutularak çekirdek haline getirildiğini dile getiren Güzel, çekirdeklerin de değirmenlerde öğütülerek toz haline getirildiğini anlattı. Salebin toz halinde satıldığını hatırlatan Güzel, "Dondurmanın yapımında temel ham madde saleptir. İyi bir dondurma, süt, salep ve şekerden oluşur. Salebin yüzde 90’ı dondurmada kullanılır, yüzde 10’luk kısmı da içecek olarak tüketilir. Yurt dışında salebi bilen yoktur, salep bir Türk içeceğidir" diye konuştu.

"Başbakanımız bizi gururlandırdı"

Bucak’ta 20 yıldır salep ticareti yapan Yaşar İnal da salebin yapılışını şöyle anlattı:

"Bir kilo sütü kısık ateşte 15-20 dakika karıştırarak ısıtıyoruz. Süt ısındıktan sonra yavaş yavaş üzerine 8 gram salep ilave ediyoruz. 15-20 dakika karıştırdıktan sonra kıvama gelince 85 gram şeker ekliyoruz. 5 dakika sonra da servise hazır hale geliyor."

Bucak’ta saleplerin doğal ortamlarda işlendiğini ve bundan dolayı daha lezzetli olduğunu belirten İnal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere çok sayıda yöneticiye Burdur’da ve Bucak’ta salep ikram ettiklerini söyledi.

İnal, "Bucak’taki saleplerin lezzetinin Başbakanımız da farkına varmış ki en iyi salebin Bucak’ta içileceğini söylemiş. Başbakanımız bu sözleriyle bizi gururlandırdı" dedi.

Salep bitkisi ormancıların kontrolünde toplanıyor

Isparta Orman Bölge Müdürü Mehmet Sait Yorulmaz, AA muhabirine, salebin elde edildiği bitkinin rastgele toplanmaması gerektiğini belirterek bu bitkinin kontrollü toplanmasına izin verdiklerini anlattı.Sait Yorulmaz, bitkiyle ilgili şu bilgileri verdi:

"Salebin elde edildiği bitkinin, bilinçli toplanması gerekiyor. Aksi takdirde nesilleri tükenebilir. Bu nedenle rastgele toplanması yasak. Ancak biz kontrollü toplatılmasına izin veriyoruz. Bucak başta olmak üzere ülke genelinde kontrollü olarak toplanan alanlar var. Yöre halkı, Orman İşletme temsilcilerimiz iş birliğinde toplama işlemlerini gerçekleştiriyor."

Bucak Belediye Başkanı Ramazan Ayaz da dondurmanın ham maddesi olan salep bitkisinin yasak olmasının söz konusu olmadığını belirterek "Bölgemizde yasak söz konusu değil. Salebin bir şekilde elde edilmesi gerekiyor. Çünkü dondurmanın
hammaddesi salep. Yıllardır salepler toplanır ve işlenir. Sadece yurt dışına satış yapılmıyor." dedi.

Başbakan Erdoğan övmüştü

Başbakan Erdoğan, 10 Ocak günü Başbakanlık Basın Bürosuna gelerek Başbakanlık muhabirlerinin, "Çalışan Gazeteciler Günü"nü kutlamış, basın mensuplarına salep ikram etmişti. Erdoğan, burada "Bu Bucak salebi. Çarşı, pazar değil. Biliyorsunuz Türkiye’nin en iyi sahlebi Burdur Bucak’ta çıkar" demişti.

 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
17.01.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Erdoğan ikram etti, ününü Türkiye duydu!




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız