Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Nisan 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Dalaman Tarım İlçe Müdürü’nden Zeytin Yapım Tarifi 

GIDA TARIM VE HAYVANCILIK İLÇE MÜDÜRÜ’NDEN ZEYTİN YAPIM TARİFİ

MUĞLA (İHA) - Muğla’nın Dalaman Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ergün Akdeniz; Dalaman İlçesi’nin önemli gelir kaynaklarından biri olan zeytinin hazırlanıp yapımı hakkında bazı açıklamalarda bulundu.


Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ergün Akdeniz yaptığı açıklamada; üreticilerin ve vatandaşların yıl boyu tükettikleri zeytini hazırlarken dikkat etmesi gereken hususlar açıklandı.

“ ÇİZME ZEYTİN YAPILIŞI”

Yeşil veya rengi pembeye dönmüş zeytinler yıkanır.1 veya 3 yerinden derin olamayacak şekilde çizilir. Tatlanma suyuna konur. Bu su, haftada 1 kez değiştirilirse zeytinler 1 ayda tatlanır. Tavlama Suyu ise, 1 Lt. Suya 1 çay kaşığı limon tuzu ve 1.5 yemek kaşığı tuz ilavesiyle hazırlanır. Tuz rafine tuz olmamalı, iri tuz kullanılmalıdır. Tatlanan zeytinler muhafaza suyuna alınır.

Muhafaza suyu; 1 Lt. suya 4-5 çay kaşığı limon tuzu ve 1 fincan tuz konarak hazırlanır. Muhafaza suyuna konan zeytinlerin üzerine bir miktar Zeytinyağı dökülerek muhafaza suyunun üstte oluşacak küflenmenin önüne geçilir. Muhafaza suyunda uzunca süre bekletilebilir. Buradan çıkarılıp tüketilir. Eğer arzu edilirse, tuz oranını düşürmek, ekşi ve güzel bir tat oluşturmak için ambalaj suyuna konulabilir. Ambalajdaki 1 Lt. suya 1.5 yemek kaşığı limon tuzu ve 1 fincan tuz konarak hazırlanır.

“TENEKE VEYA BİDONDA ZEYTİN YAPIMI”

Siyah olgunluktaki zeytinler (kabuğu siyah, zeytin eti pembe renkli) yıkanır. 1 Kğ. Siyah Zeytin için; 4-5 yemek kaşığı veya 1 fincan iri tuz. 1.5 Yemek kaşığı zeytinyağı istenirse aroma vermek ve bozulmayı önlemek için 3-4 çay kaşığı sirke konur. 10 Kğ. Siyah Zeytin için; 3-4 su bardağı tuz, 1 su bardağı zeytinyağı 1 fincan sirke konur. Bidonda veya tenekede 3-4 günde bir sallanıp, sağa sola çevrilerek tuzla teması sağlanır.

Çeşide ve olgunluğa bağlı kalarak 1,5-4 ay içinde tatlanır.

Ekleme Tarihi
18.01.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Dalaman Tarım İlçe Müdürü’nden Zeytin Yapım Tarifi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız