Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Pirinçteki KDV oranı üreticinin tepkisini çekiyor 

Pirinçteki KDV oranı üreticinin tepkisini çekiyor
 
SAMSUN - Temel gıda maddelerinde KDV oranı yüzde 1 olmasına rağmen pirincin temel gıda maddesi dışında tutularak yüzde 8 KDV uygulanması, hem üreticiyi hem de tüketiciyi zarara sokuyor.
 
Samsun Bafra Tahıl Üreticileri Birliği Başkanı İsmail Ak, temel gıda maddesi olan pirinçte de KDV oranlarının gelişmiş bütün Avrupa ve Amerika ülkelerinde olduğu gibi yüzde 8'den yüzde 1'e düşürülmesi gerektiğini dile getirdi.
 
    İthal edilen pirincin KDV oranının düşük, üretilen pirincin KDV oranının ise yüksek olmasının adil olmadığını kaydeden Samsun Bafra Tahıl Üreticileri Birliği Başkanı İsmail Ak, “İthal edilen pirinçden yüzde 1 KDV alınırken iç piyasadaki pirince yüzde sekiz KDV ödenmesinin adil olmadığı ve bu uygulamanın yerli üreticiyi zor duruma soktuğu görünen bir gerçek. Bu KDV oranları üreticiden tüketiciye geçerken de maliyeti arttırması yerli yerine ithal pirincin tercih edilme sebebi oluyor." dedi.
 
    Problemin çözülmesi durumunda hem çiftçinin hem de tüketicinin kazanacağını dile getiren Ak, "Bölgemizde üretilen çeltik iyi tarım uygulaması ile yetiştirilmekte ve aynı zamanda belgeli sağlıklı ve güvenilirdir. Bu nedenle ithal pirinle yerli pirinç arasındaki KDV oranı haksız rekabete yol açmaktadır. İthal edilen pirinçlerde bizim değirmenlerimizde işlenerek yerli ürün markasıyla pazarlanmaktadır. Bu gidişat çeltik üretimine büyük sekte vurmakta ve üreticiyi kaygılandırmaktadır. Seneye üreticilerin yüzde 40’ı üretimden vazgeçme ile karşı karşı karşıya. Bu konunun yetkili makamlarca çözüme kavuşturulmasını umut ediyoruz.” şeklinde konuştu.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
18.01.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Pirinçteki KDV oranı üreticinin tepkisini çekiyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız