Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

''Pamuk stratejik ürün ilan edilmeli'' -Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ünlütürk: ''2023 hedeflerini yakalamak için 2,5 milyon ton pamuğa ihtiyacımız var, bunun en az yarısını yurt içinden karşılamamız gerekiyor'' ''Pamuk tarım ürününden ziyade bir sanayi hammaddesi olarak algılanmalı''

İZMİR (A.A) - Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Sabri Ünlütürk, tekstil ve konfeksiyon sektöründe 2023 yılı hedeflerinin yakalanabilmesi için ihtiyaç duyulan 2,5 milyon ton pamuğun en az yarısının yurt içinde karşılanmasının şart olduğunu, bunun için de pamuğun bir sanayi hammaddesi olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

     Ünlütürk, 14-15 Ocak'ta Çeşme'de gerçekleşen Pamuk Arama Konferansının sonuçlarına ilişkin Ege İhracatçı Birlikleri'nde düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, sektörün tüm bileşenlerinin bir araya geldiği konferansta pamukta ithalat bağımlılığının azaltılması, tedarik güvenliği ve sürekliliği konularının ön plana çıktığını ifade etti.

     Türkiye'nin pamuk üretiminde ciddi azalışların söz konusu olduğunu, çok yakın bir döneme kadar yıllık 900 bin ton pamuk üretilirken, geçen sezon rakamın 450 bin tona gerilediğini, 750 bin ton pamuğun da ithal edildiğini anlatan Ünlütürk, üretiminin yüzde 65'ini ihraç eden bir sektör için yerli üretimin azalmasının çeşitli handikaplar yarattığını dile getirdi.

     Ünlütürk, toplantıdan, pamuğun biran önce stratejik ürün ilan edilmesi için çalışma yapılması kararı çıktığını ifade ederek, şöyle konuştu:

     ''Pamukta dünyanın sayılı üreticilerinden biriyken, çeşitli nedenlerden dolayı pamuğa küsen üreticinin yeniden pamukla barıştırılması gerekmektedir. Bu kapsamda hükümetin pamuktaki teşvik sistemini devam ettirmesi stratejik bir karardır.

     Geçen yıl Hindistan pamuk ihracatını yasakladı, Çin stokların büyük bölümüne sahip oldu. Önümüzdeki dönemde hammaddesiz kalma tehlikesi var. Türkiye'nin bu tablo içinde 1 milyon tonun üstünde pamuk üretmesi gerekiyor. 72 milyar dolar ihracat yapacaksak 2,5 milyon ton pamuğa ihtiyacımız olacak. Bunun en azından yarısını yurt içinden karşılamamız gerekiyor.

     Bunun için pamuğun tarımsal ürün kapsamında değil bir sanayi hammaddesi olarak nitelenmesi gerekiyor. Kalıcı, sürdürülebilir bir destek sistemi oluşturulmalı. Planlanan tüm faaliyetlerde hedefimiz beyaz altın olarak tanımlanan pamuğun itibarının iadesidir.''

     Ünlütürk, bu yıl pamuğa verilecek primin erken açıklanması ve üreticiyi tatmin edecek bir rakamın belirlenmesi için de çalışma yapılacağını ifade etti.

    
     -Konfeksiyoncuların yakınması-
    
     Tekstilde koruma önlemleri kapsamında ithalata getirilen ek vergilerin üretimi artırıcı yönde etkiler yaptığını belirten Ünlütürk, ''Dokuma kumaşa koruma önlemi sonrası Temmuz ayından itibaren ithalat bir miktar azalırken üretimde artış oldu. Bu durum istihdama pozitif olarak yansıdı. Konfeksiyoncuları dinlediğinizde yakınma var. Korumayı doğru bulmakla birlikte örme kumaşa koruma önlemini yüksek buluyorlar. Bazı ürünlerde bu yakınmalar haklı olabilir. Ekonomi Bakanımız gelişmeleri izleyip gerekirse düzenleme yapacağını söylemişti. Bir düzenleme olabileceğini düşünüyorum'' dedi.

     Ünlütürk, İzmir'deki tekstil ve konfeksiyon tesislerinde üretim azalışının söz konusu olmadığını, Avrupa'daki durgunluktan bir miktar etkilenilse de olumsuz gelişmeler beklemediklerini, uluslararası fuarlardan güzel haberler geldiğini söyledi.

    
     -Çin'e ihracat artıyor-
    
     Birlik Başkan Yardımcısı Jak Eskinazi ise alternatif pazarlardaki hareketliliğin umut verici olduğuna, Japonya, Rusya ve Çin pazarlarına ihracatın arttığına işaret etti.

     Çin'e yapılan ihracatta tekstilde yüzde 25, konfeksiyonda yüzde 85 artışların olduğunu belirten Eskinazi, ''Çin'de alım gücünün artmasıyla bu pazarda markaya olan zaaf nedeniyle konfeksiyon ihracatının daha da artacağını düşünüyoruz. Özellikle üretimini yaptığımız bazı uluslararası markalara yönelik talep hızla artıyor. Bu markalar taklit sorunundan dolayı Çin'de üretim yapmak istemiyor. Çinli tüketici de etiketinde Çin malı yazan bir ürünü istemiyor. Türk malının Uzakdoğu ülkelerinde güzel bir imajı var. Bu imajın özellikle Çin ve Japonya'da daha fazla satar hale geleceğini düşünüyoruz'' dedi.

    

Ekleme Tarihi
18.01.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: ''Pamuk stratejik ürün ilan edilmeli''




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız