Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Eker: Korkmayın, antibiyotik kalıntılı süt imha ediliyor mehdi eker 

Eker: Korkmayın, antibiyotik kalıntılı süt imha ediliyor

Soru önergesine verdiği yanıtın “Sütte kanser tehlikesi” şeklinde yansıması Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e acil düzeltme yaptırdı. Eker, “Sütte antibiyotik kalıntısı binde bir bile çıkmaz. Rastlandığı anda imha edilir. Endişe etmeyin” dedi.


GIDA, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, piyasada satılan sütlerde kanser, sarılık ve siroza yakalanma ihtimalini artıran antibiyotik kalıntısı, aflatoksin ve M1 olduğu iddialarına “Bu binde bir bile değil, vatandaşlarımızın endişe etmelerini gerektirecek bir şey yok” dedi.

Bazen rastlanır

Sütte kanser ve siroza yol açabilen antibiyotik kalıntılara rastlandığına ilişkin iddialar için “insafsızca” değerlendirmesini yapan Eker, şu açıklamayı yaptı: “Hayvanlar hastalandığında onlar tedavi ediliyor. Bazen çok çok nadir durumlarda bunların içinde hâlâ antibiyotik kalıntısı bulunan sütler toplanabiliyor, işlenebiliyor, sanayi sütü haline gelebiliyor. Ancak bu binde bir bile değil, yani bin tane örneğin içerisinde bir tane bile değil. Ama bu dünyanın hiçbir yerinde yüzde 100 mutlaka sıfır değerine zaten sahip değil. Biz tabi bize sorulduğunda ‘Zaman zaman rastlanabiliyor’ dedik. Sayfalarca soru cevap içerisinden ‘bulunabiliyor’ kelimesini çıkarıp da bunun piyasadaki sütlerde kanserojen veya aflatoksin var diye yazılması gerçekte Türkiye adına, çiftçisi, üreticisi, tüketicisi, gıda sanayi adına insafsızlık.”

Gıda güvenliğine ilişkin yapılan 102 yönetmelik çıkardıklarını hatırlatan Bakan Eker, bu konularda olabilecek binde birlik ihtimali bile ortadan kaldırmaya yönelik yeni bir sistem getirdiklerini söyledi. Aflatoksinin hayvanlara yedirilen yemlerin bozuk olması halinde ortaya çıkabilecek bir durum olduğuna işaret eden Eker, yeni bir sistem getirildiğini, artık hayvana verilen yemi, üretici kendi üretiyorsa bile denetleyeceklerini ve kaydının tutulacağını ifade etti. Bir diğer düzenleme ile de antibiyotikli sütlerle ilgili ağır cezalar, müeyyideler getirildiğini belirten Eker, şöyle konuştu: “Eğer gerçekten dikkate alınacak miktarda bir şey varsa biz bunu kamuoyuyla da paylaşıyoruz. Hiçbir zaman birşey saklamadık, hep şeffaf olduk. Endişe etmemizi gerektirecek bir şey yok. Yemler de artık kontrol altında olacak. Sütler zaten denetleniyor, bunlarla ilgili denetim mekanizmaları da artan bir şekilde devam ediyor, hem bürokrasisi azaltıldı, hem müeyyideler artırıldı, hem verilen cezalar artırıldı. Daha etkin denetim mekanizmaları getirildi. Aflatoksin meselesinde de bundan sonraki süreçte o binde birlik ihtimali bile elimine edecek tarzda yeni bir sistem getiriyoruz.”

İmha ediliyor

Bu tip süt üreten şirketlerin kim olduğunun kamuoyuna açıklanıp açıklanmayacağının sorulması üzerine Bakan Mehdi Eker, yeni sisteme göre hata yapan, yanlış yapan gıdayla ilgili firmaların ismini açıklayacaklarını, ifşa edeceklerini söyledi. Böyle bir durum tespit edildiğinde de bunlarla ilgili işlem yapıldığını vurgulayan Eker, bu tip durumlarda ağır cezalar verildiğini, örneğin sütte antibiyotik tespit edildiğinde 10 bin lira ceza kesildiğini, bu sütlerin de imha edildiğini kaydetti.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
18.01.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Eker: Korkmayın, antibiyotik kalıntılı süt imha ediliyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız