Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 13 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Akay: Kayseri Şeker yeni bir kaos ortamını atlamaz 

Akay: Kayseri Şeker yeni bir kaos ortamını atlamaz
 
KAYSERİ - "Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Kayseri Şeker Fabrikası’nın aşırı borç nedeniyle bir kaos ortamını atlatmaya çalıştığını söyledi.
 
Akay, “Yapılan disiplinli ve verimli çalışma ile bir yıldır bu kaos ortamını atlatmaya çalışıyoruz. Bunda başarılı olundu. Ama yeni yaşanacak bir kaos ortamını bu fabrika kaldıramaz.
 
Şeker fabrikası hepimizin. O nedenle buraya sahip çıkmamız gerekir.” dedi.
   
Hüseyin Akay, bir yıllık görev sürelerini değerlendirmek ve 2012 yılı ile ilgili faaliyet hakkında bilgi vermek üzere basın toplantısı düzenledi. Kayseri Şeker Fabrikası'nda yapılan toplantıda Hüseyin Akay, geçen yıl, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından, yöneticilerinin Ankara Özel Yetkili Savcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanması sonucu kendilerinin Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi'ne kayyum olarak atandıklarını belirtti. Akay, mahkeme kararıyla, bir yıl olan görev sürelerinin de, sağlıklı bir seçim ortamı sağlanana kadar devam etmesi kararının çıktığını hatırlattı. Akay, karara yapılan itirazın ise 17 Ocak tarihli mahkeme kararıyla reddedildiğini ve görevlerine devam edeceklerini anlattı.
 
    Geçen yıl göreve geldikleri süreçte fabrikanın ekonomik durumu hakkında da bilgiler veren Akay, “15 Ocak 2011 tarihi itibarıyla fabrikanın toplam 636 milyon 735 bin 422 lira borcu vardı. O dönemde elimizde bulunan kaynaklar ise 244 milyon 234 bin 601 lira idi. Aradaki fark, yani borcumuz 392 milyon 560 bin 821 liraydı. 31 Aralık 2011 tarihi itibarıyla bu durumda ciddi bir iyileşme yakaladık.
 
Toplam borçlarımız 657 milyon 62 bin 849 lira. Kaynaklarımız, 349 milyon 358 bin 559 lira oldu. Yapılan ödemelerimiz ise 25 milyon 549 bin 354 lira seviyesinde gerçekleşti. Bir önceki yıla göre yapılan kıyaslamada fabrika, 110 milyon 405 bin lira iyileşme sağlamıştır. Bu iyileşmenin devam etmesini önümüzdeki yıllarda da sağlamayı amaçlıyoruz. Bu şekilde disiplinli çalışma sürerse iki yıl sonra Kayseri Şeker Fabrikası, sektöründeki firmalarla rekabet edebilir ve ekonomik anlamda da rahatlamış olacaktır.” dedi.
   
Göreve geldikleri gündeki anlayışın bir adet pancarı bile heba etmemek olduğunu anlatan Akay, şu bilgileri verdi: “Bugün fabrikayı istenilen bir zaman diliminde gezilse, bir adet pancarın ortada olduğunu görmeniz mümkün değildir. Çünkü bir pancarı bile araya vermiyoruz ve işleyerek şeker üretimine katıyoruz. Bizim göreve geldiğimizde fabrika bahçesinde dolaşan çok sayıda insanlar vardı. Bankamatik çalışanları vardı. Üretime hiçbir şekilde katkı sağlamıyorlardı. Biz hem maaş alarak hem de üretime katkı sağlamayarak fabrika sırtına yük olan bu çalışanlardan arındırdık. Ciddi bir tasarruf sağlandı. Yine disiplinli çalışmamız oldu ve bu çalışma sayesinde üretimi en üst seviyeye çıkardık. Tek sorunumuz ise kota. Kota uygulamasında bazı iyileşmelerin olmasını istiyoruz. Çünkü, fabrikamız kota nedeniyle 80 gün çalışıyor. Eğer kota artırımı olsa bu 100 güne çıkabilir.”
    
    "İŞÇİLİK MALİYETLERİMİZ EŞDEĞER FABRİKALARA GÖRE YÜKSEK"
 
    Fabrikanın işçilik maliyetlerinin eşdeğer fabrikalara göre yüksek olduğunu hatırlatan Akay, Konya Şeker’de bu oranın yüzde 9, özel sektörde ise yüzde 6 olurken Kayseri Şeker’de bu rakımın yüzde 14.5 seviyesinde olduğunu dile getirdi. Bu rakamın çok yüksek olduğunu ve çalışanların daha verimli kullanılması noktasında çalışmalar yapıldığını ifade etti.
    Hüseyin Akay, daha önce Kayseri Şeker Fabrikası’nın kurmuş olduğu birçok şirketin ise zarar ettiğini anlattı. Akay, Pansu’nun 2001 yılındaki bir eksiklik nedeniyle 16 milyon lira ceza kesildiğini ve bu ceza ile ilgili yargı sürecinde itirazlarının olduğunu hatırlattı.
    Akay, taşıma şirketinin ciddi sorunlar yaşadığını, bir yandan alınan 50 tırın banka kredilerini ödemeye, bir yandan da banka kredilerindeki yüksek faizlerinde ödenmesi için çaba harcadıklarını anlattı. Akay, bu miktarın yüksek olması ve verimli kullanılamaması nedeniyle bugüne kadar zarar eden nakliye şirketinin en etkin ve verimli kullanımı ile ilgili ciddi çalışmalar yaptıklarını aktardı.
 
    Kayseri Şeker Fabrikası’nın, en büyük şirketler sıralamasında 34’üncü sıradan 95’inci sıraya gerilediğini söyleyen Akay, “Biz göreve geldikten sonra şeker fabrikasının yüzde 25 olan güven endeksi şuan yüzde 83’lere çıktı. Bizim amacımız, şeker fabrikasının eski günlerine dönerek, sıralamada 95’inci değil, 34’ün daha da üstüne çıkmak olacaktır.” diye konuştu.
 
    Hüseyin Akay, çiftçinin elindeki C kotası pancarı satın aldıklarını belirterek, alınan pancar ile ilgili ödemenin 19 Ocak tarihi itibarıyla yapılacağını sözlerine ekledi.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
19.01.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Akay: Kayseri Şeker yeni bir kaos ortamını atlamaz




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız