Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

''Hatay'ın vazgeçilmezi pamuk'' paneli -Vali Lekesiz: ''972 veriyi analiz ederek oluşturduğumuz Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Planı kapsamında yapılacak çalışmalarla ilgili önümüze hedefleri koyduk'' -''Pamuk Üretim Eğitim Merkezi açılarak pamuk toplayan işçilerin eğitimden geçmesi sağlanacak'' 

HATAY (A.A) - Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, 972 veriyi analiz ederek oluşturdukları ''Hatay İli Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Planı'' kapsamında yapılacak çalışmalarla ilgili hedefleri belirlediklerini kaydetti.
 
 
 
     Hatay Valiliği, Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından ''Hatay İli Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Planı'' kapsamında Anemon Otel'de ''Hatay'ın Vazgeçilmezi Pamuk'' paneli düzenlendi.
 
     Vali Lekesiz, panelin açılışında yaptığı konuşmada, var olan durumu iyi analiz edip, ortak hareket edilerek geleceği planlayan ve tasarlayanların her zaman kazandığını söyledi.
 
     Hatay'ın bereketli topraklarının yer aldığı Amik Ovası'nın, 20-30 yıl sonra zeytin ya da nar bahçelerine dönüştürülmemesi için her ürünü analiz edip, dünya piyasasını göz önüne alarak stratejik plan hazırladıklarını vurgulayan Lekesiz, söz konusu planın yol haritasının belirlenmesi açısından önemli olduğunu ifade etti.
 
     Kitap haline getirilen planda kentteki herkesin birikimi olduğunu anlatan Lekesiz, şöyle konuştu:
 
     ''972 veriyi analiz ederek oluşturduğumuz Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Planı kapsamında yapılacak çalışmalarla ilgili önümüze hedefleri koyduk. Herkes akıllı olabilir ama tüm tarafların akıllarını bir araya getirerek doğruyu ortaya koyarsak, daha iyi bir sonuç elde ederiz. Hepimizin ortak hedefi, tarım sektörünü ilimize zenginlik katan bir sektör haline getirmektir. İlimizin tarım sektörü de zenginliği elde edecek potansiyele sahip. Plan kapsamında Hatay'da pamukla ilgili önemli çalışmalar yapılacak. Gıda Tarım ve Hayvancılık il ve ilçe müdürlülüklerinde çalışan ziraat mühendisleri başta olmak üzere, bu sektörde yer alanların yüzde 5'i pamuk, zeytin ve benzeri alanlarda lisans yapmaları için teşvik edilecek.''
 
     Kumlu ve Reyhanlı'da Pamuk Üretim Eğitim Merkezi açılarak pamuk toplayan işçilerin eğitimden geçmesinin sağlanacağını vurgulayan Lekesiz, pamukta damlama sulama sistemine geçilmesi için üreticilere seminerler verileceğini ve rekabet koşullarını geliştirmek için yılda en az 2 toplantı yapılacağını dile getirdi.
 
     Lekesiz, işçilik ücretlerinin toplanan pamuğun randımanına göre belirlenmesi için ziraat odası ile görüşüleceğini bildirerek, bunların yanı sıra 50 bin tonluk lisanslı depoculuk çalışmasının da planlandığını ve hasat şenliği yapılması için gerekli girişimlerin başlatıldığını kaydetti.
 
     Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bestami Zabun da kentte 270 bin hektarlık tarım arazisinin yaklaşık 460 bin dekarında pamuk yetiştiriciliğinin yapıldığını kaydetti.
 
     TÜİK 2010 yılı verilerine göre, 231 bin ton üretim ile Türkiye'nin pamuk üretiminin yüzde 10'unu Hatay'ın karşıladığına dikkati çeken Zabun, ''Hatay, Türkiye sıralamasında Şanlıurfa ve Adana'dan sonra üçüncü sırada yer almakta. Tarım alanları, toprak yapısı ve iklim şartları, ürün deseninin çeşitliliğine, hasatta erkenciliğe ve ikinci ürün yetiştirilmesine imkan vermekte. Neredeyse yılın 4 mevsiminde Hatay'da farklı ürün desenlerinin üretimi yapılabilmektedir'' diye konuştu.
 
     Hazırlanan ''Hatay İli Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Planı''yla 2015 yılı sonunda pamuk ekim alanlarının genişletişileceğine işaret eden Zabun, pamuğun Hatay'ın stratejik bir ürünü haline geleceğini söyledi.
 
     Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Cafer Mart başkanlığında panelin ilk oturumu yapıldı. Panelde, Ulusal Pamuk Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Barış Kocagöz, Türkiye Tohumculuk Endüstrisi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Özbuğday, Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fatih Doğan birer konuşma yaptı.

Ekleme Tarihi
19.01.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: ''Hatay'ın vazgeçilmezi pamuk'' paneli




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız