Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Soğuk Hava Pekmez Satışını Arttırdı 

SOĞUK HAVA PEKMEZ SATIŞINI ARTTIRDI

SOĞUĞA KARŞI DİRENCİ ARTTIRAN PEKMEZİN KİLOSU 15-20 TL'YE SATILIYOR


ERZURUM (İHA) - Erzurum’da etkili olan soğuk hava nedeniyle, vatandaşlar vücudun direncini artıran pekmeze ilgi gösteriyor.

Pazar yerinde kilosu 15 ila 20 TL arasında satışa sunulan pekmeze yoğun ilgi olurken, köylü kadınların yapıp sattığı pekmez, temizliği ve doğallığı nedeniyle adeta kapışılıyor. Pekmezin, yüksek şeker içeriği nedeniyle iyi bir karbonhidrat ve enerji kaynağı olduğunu söyleyen sağlık yetkilileri, “Pekmez, özellikle günlük kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyum gereksiniminin büyük bir kısmını karşılamaktadır. Mineral miktarının fazla ve emilim oranlarının yüksek olması nedeniyle hamile ve emziklilerin, tüberkilozlu hastaların, iyileşme dönemindeki kişilerin diyetinde yer alması önerilmektedir. Pekmezin çok iyi kaynak olduğu besin öğelerinden biri de kromdur.
Krom, glikoz toleransa faktörünün yapısında bulunur ve insülün kullanımı ile glikoz metabolizmasını etkiler. Rafinasyon işlemi sonucunda gıdalardaki krom miktarının büyük ölçüde azaldığı göz önüne alınırsa pekmezdeki kromun önemi daha da belirginleşmektedir" dediler.

Dut pekmezinin vücuttaki kanı artırdığını ve enerji verdiğini söyleyen uzmanlar "Pekmez aynı zamanda iştah açar. Hamilelikte ve bebek gelişiminde çok faydalıdır. Mideyi, bağırsakları, böbrekleri kuvvetlendirir. Damar sertliğine iyi gelir. Kan dolaşımını rahatlatır. Kan eksikliği bulunan hastalarda çok büyük faydalar sağlar. Mide hastalıklarında özellikle, ülser hastalığına iyi gelir. Astım ve bronşit hastalıklarında faydalıdır. Soğuğa karşı vücut direncini arttırıcı özelliğe sahiptir. Sporcular için bir enerji deposudur. Bebeklerin büyümesinde ve gelişmesine yardımcı olur. Çocukların zeka gelişimine yardımcı olur. Gargara halinde ağız ve boğaz hastalıklarında etkilidir. Çocuklarda sıklıkla rastlanan pamukçukta da yaygın olarak kullanılır" diye belirttiler.
 
Erzurum esnaflarından Salih Dağ, kış mevsiminin gelmesiyle pekmez satışlarında artış olduğunu belirtirken, "Kilosunu 15 ila 20 TL’den sattığımız pekmeze talep oldukça fazla. Satışlardan memnunuz. Ayrıca bal fiyatının daha pahalı olması pekmeze olan ilgiyi daha da artırıyor" dedi.

Pekmezin özellikle kış günlerinde vücudu ısıttığı ve birçok hastalığa iyi geldiğinin uzmanlarca ispatlandığını ifade eden Dağ, "Sabahları aç karnına bir çay bardağı sıcak suya karıştırılarak içilen pekmez, soğuklar havalarda vücudun kalkanıdır. Ayrıca kadınların regl dönemlerinde içeceği pekmez, kaybedilen demiri tekrar vücuda geri döndürecektir. Özellikle kadınların pekmezi yoğurtla karıştırıp yemeleri daha yararlıdır. Yoğurtla karıştırılan pekmezin demir emilimi azalacak, pekmez yoğurttaki kalsiyum minareli ile kompleks yapacaktır. Pekmezin faydalarını gelen müşterilerimize bilgimiz dahilinde anlatıyoruz" diye konuştu.

Ekleme Tarihi
20.01.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Soğuk Hava Pekmez Satışını Arttırdı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız