Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Şifalı bitkilerimiz yurtdışında

Türkiye'nin, şifalı bitkiler olarak bilinen kekik, biberiye, ada çayı, defne gibi tıbbi aromatik bitkilerdeki ihracatını 2015 yılına kadar 1.5 milyar dolara çıkarmayı hedeflediği bildirildi.
 
 

Adana Orman Bölge Müdürü Ata Kahya, yaptığı açıklamada, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun talimatıyla Adana ve Hatay'ın tıbbı aromatik bitki yetiştiriciliğinde üs olarak seçildiğini belirtti.

Eroğlu'nun, 2015 yılına kadar bu bitkilerdeki ihracatın 1.5 milyar dolara çıkarılması hedefini koyduğunu belirten Kahya, bu anlamda tıbbi aromatik bitkilerde Adana ve Hatay'ın üs seçilmesinin önemli olduğunu, bu konuda yoğun bir şekilde çalışacaklarını kaydetti.

Geçmişte orman alanlarında daha çok odun ağırlıklı çalışıldığını anlatan Kahya, ''Tıbbi aromatik bitkiler olarak bilinen şifalı bitkiler artık orman alanlarımızda yetişiyor. Odun dışı orman ürünleri adında bir şube müdürlüğü de kurduk. Tamamen bu bitkilerle ilgili projeler hazırlıyor'' dedi.

Orman köylülerine gerekli her türlü desteği verdiklerini vurgulayan Kahya, ''Aromatik bitkiler aynı zamanda odun dışı orman ürünleri kapsamına giriyor. Adana'da geçen yol biberiyeden 30 ton 480 kilogram toplattık. Defne yaprağı 4 bin ton, kekik 21 ton, yosun 2 ton, Mersin meyvesi olarak bilenen bitkiden 50 ton, ada çayı 11 ton, funda 2 ton toplandı'' diye konuştu.

İzinle orman alanlarında bitki toplayanların bölge müdürlüğüne, topladıkları ürün ölçüsünde fiyat ödediğini belirten Kahya, ''Bu ürünlerin bir tarife bedeli var. Vatandaşımız bize çok cüzi bir ücret ödüyor. Biz ormanlık alanlarımızı değerlendiriyoruz, vatandaşımıza da gelir kapısı oluyor. Bazı firmalar da köylülerden aldıkları ürünü ihraç ediyor'' dedi.

Ata Kahya, defnenin yüzde 40'ının bu bölgede üretildiğini vurgulayarak, orman köylüsünün defneden 2 milyon lira gibi bir gelirinin olduğunu belirtti.

Kahya, bu bitkilerden orman bölge müdürlüğünün sadece Adana'da yaklaşık 600 bin lira gelir sağladığını vurguladı.

Söz konusu bitkilerin ormanlarda kendiliğinden yetiştiğinin de vurgulayan Kahya, ''Ağaçlandırma yaptığımız yerlere de bunların tohumlarını atıyoruz. Bu bitkilerin daha çok yetişmesini sağlıyoruz'' dedi.

Kahya, ormanlarda bu bitkilerin çok olduğunu, her yıl yapılan planlara göre bitkilerin toplandığını kaydetti.

Bitkilerde gençleştirme faaliyetleri de yaptıklarını vurgulayan Kahya, bu kapsamda biberiye, kekik gibi bitkilerin tohumlarını toprakla buluşturduklarını belirtti.


Ormanlarda yangın durdurma alanları yaptıklarını belirten Kahya, ''Buralara kekik, biberiye, ada çayı gibi bitkilerin tohumlarını atıyoruz. Bu alanları geniş yapıyoruz ve yolun 50 metre sağında 50 metre soluna söz konusu bitki türlerini ekiyoruz. Hem yangınları daha kısa sürede söndürmeyi amaçlarken hem de bu alanları bitki dikerek değerlendiriyoruz'' diye konuştu.

Kurdukları bal ormanlarına da bu bitkilerden ektiklerini anlatan Kahya, ''Kekik ve biberiyeden arılar bal yapıyor. Keçi boynuzundan ve Mersin meyvesinden de alıyor. Buralardaki ürünleri çiçeğinden arılar yaprağından da orman köylüsü yararlanıyor'' dedi.

Kahya, söz konusu bitkilerden Çin'in yılda 100 milyar dolarlık bir gelir elde ettiğini vurgulayarak, Türkiye'nin 150-200 milyon dolarlık bir ihracatı olduğunu bunun yeterli olmadığını, ancak önümüzdeki yıllarda bu ürünlerin önemli bir ihracat kalemi haline geleceğini sözlerine ekledi.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
21.01.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Şifalı bitkilerimiz yurtdışında




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız