Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

- FINDIĞI DON VURDU
- ODÜ ZİRAAT FAKÜLTESİ DEKANI PROF. DR. TURAN KARADENİZ:
- "YAĞAN KARIN ARDINDAN MEYDANA GELEN DON OLAYI, FINDIĞIN POLEN VE KARANFİLLERİNE ZARAR VERDİ"
- "DON OLAYININ ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN TARIM SİGORTASI YAPTIRILMALI, ANCAK DUMANLAMA, ATEŞ YAKMA GİBİ TEDRBİRLERDE ALINMALIDIR"
 
 
 

ORDU (İHA) - Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, geçtiğimiz günlerde yağan karın ardından meydana gelen donun fındığın polen ve karanfillerine zarar verdiğini, bunun da rekolteye yansıyacağını söyledi.
 
Prof. Dr. Turan Karadeniz; yaptığı açıklamada, hava sıcaklıklarının mevsim normalleri üzerinde devam ederken fındığın karanfillerinin erken açmaya başladığını, ancak hemen ardından yağan karın bunu engellediğini belirterek, "Fındığın karanfillerinin erken açılmasının gecikmesi gerekiyordu. Yağan kar karanfillerin erken açılmasını önledi. Ancak hemen ardından ortaya çıkan, özellikle yüksek kesimlerde -12 ile -14 dereye varan don olayı fındığın karanfillerini ve polenlerini kısmen üşüttü. Bu durumda dondan
fındık zarar gördü. Bu zarar rekolteye olumsuz yansıyacaktır. Ancak ne kadar zarar olup olmadığı en az 10 gün sonra yapılacak tespitlerde ortaya çıkar" dedi.
 
Turan Karadeniz, don olayının önüne geçebilmek için tarım sigortası yapılması, aynı zamanda tedbiri elden bırakmamak için fındık bahçelerinde dumanlama ve yağmurlama sistemi uygulanması gerektiğini kaydetti. Karadeniz, "Tarım sigortası yapılması üretici açısından çok uygundur. Ancak tarım sigortası yaptırıp, zarar oluştuğunda 'nasıl olsa sigortalı, devlet parasını öder' diye yan gelip yatmamak, tedbiri elden bırakmamak gerekir. Çünkü burada esas olan Türkiye'nin tekel olduğu bir ürün olan fındığın imajını
kurtarmakta üreticiye düşer. O sebeple fındık bahçelerinde saman yığınlarının yakılmasıyla dumanlama, ateş yakma veya yağmurlama sistemi uygulanmalıdır" diye konuştu. 

Ekleme Tarihi
21.01.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Fındığı Don Vurdu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız