Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 30 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Ödemiş 

ÖDEMİŞ'TE ŞAP HASTALIĞI PANİĞİ
- YEDİ FARKLI BÖLGEDE HASTALIĞIN TESPİT EDİLMESİ ÜZERİNE HAYVAN NAKLİ YASAKLANDI

İZMİR (İHA) - Ödemiş ilçesinde, farklı işletmelerdeki hayvanlarda şap hastalığına rastlanmasının ardından 17 Ocak'ta toplanan Ödemiş Hayvan Sağlığı Zabıtası Komisyonu önemli kararlar aldı.
 
Hürriyet Mahallesi'nde dört, Zafer Mahallesi'nde bir ve Ovakent beldesinde iki işletmede rastlanan şap hastalığı virüsünün Asia-1 tipi olduğu ve bölgede daha önce görülmediği belirtildi.
 
Kaymakam Abdurrahman Koçoğlu başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda Ödemiş sınırları içerisinde kalan tüm alanların karantina bölgesi olarak kabul edilmesi, Ödemiş Belediyesi Canlı Hayvan Pazarı'nın kapatılması, ilçe dışına hayvan naklinin yasaklanması gibi birçok karar alındı. 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ve buna bağlı çıkarılan şap hastalığının kontrolüne ilişkin yönetmelik gereği alınan kararlara göre, bölgedeki duyarlı hayvan popülasyonu olan sığır, koyun,
keçi ve deve için aşırı patojen ve risk oluşturduğu anlaşılan Asia-1 tipi virüs nedeniyle yönetmelik gereği 3 kilometre yarı çaplı dairesel alan koruma bölgesi ve 10 kilometrelik yarı çaplı alan da gözetim bölgesi ilan edildi. İlgili uygulama gereği karantina alanına mevcut yerleşim alanlarının yüzde 95'inin girmesi nedeniyle Ödemiş sınırları içindeki tüm alanlarda karantina uygulaması başlatıldı. Alınan karar gereği, Ödemiş Belediyesi Canlı Hayvan Pazarı da hastalık sönünceye kadar tüm işlemlere kapatıldı.
 
Karara göre, ayrıca ilçe sınırları içinde hastalığa duyarlı hayvanların işletmeler arası ve ilçe dışına sevkleri yasaklandı. Koruma bölgesi içinde yer alan işletmelerde üretilen süt, tereyağı, ot, saman gibi hayvansal ürünlerin de işletme dışına çıkarılmaları yasaklanırken, işletmelerde oluşan gübre, altlık ve yem maddelerinin gerekli dezenfeksiyon işlemleri yapılmadan işletmeden çıkarılmalarına da yasak getirildi. Koruma ve gözetim bölgelerinde yer alan işletmelerden süt toplayan araçlarda her işletmeye
giriş ve çıkışlarında özellikle aracın taşıyıcı sistemi ve süt alımında kullanılan malzemelerinin gerekli dezenfeksiyonu sağlayan dezenfeksiyon pompalarının bulundurulması ve kullanımı da zorunlu hale getirildi. 3 kilometre çapındaki koruma bölgesinden ilçe mezbahasına dahi kesim amaçlı hayvan sevki de yasaklandı.
 
Mezbaha yetkililerinin Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü'nden izin almamış hayvanların kesimini yapmaları da kesinlikle yasaklandı. Konuyla ilgili yapılan açıklamada, Gıda Tarım ve
Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ekiplerinin hastalıkla mücadele amacıyla gerekli kontrolleri sürdürecekleri ve yetiştiricilerin eğitilmesi konusunda çalışmalarını yoğunlaştıracakları belirtildi. 

Ekleme Tarihi
21.01.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Ödemiş'te Şap Hastalığı Paniği




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız