Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Giresun'da aşırı soğuklar fındığı etkilemedi
 
GİRESUN - Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Özer Akbaşlı, etkili olan kar yağışı ve aşırı soğukların halen fındık ürününe bir zararının söz konusu olmadığını söyledi.

Akbaşlı, gazetecilere yaptığı açıklamada, Giresun ve yöresinde kar yağışıyla birlikte aşırı soğukların etkili olduğunu hatırlattı. Bölgenin yüksek kesimlerinde sıcaklığın -6 derecelere kadar düştüğünü vurgulayan Akbaşlı, ilk gözlemlerin, soğukların 2012 ürünü fındığına olumsuz bir etkisinin bulunmadığı yönünde olduğunu kaydetti.

Ordu'nun bazı bölgelerinde karanfillerin aşırı soğuktan etkinlendiği yönünde kendilerine bilgilerin ulaştığını dile getiren Akbaşlı, "Ancak Giresun'da şu an itibariyle böyle bir durum söz konusu değil." dedi. Fındık Rekolte Tespit Komisyonu'nun, bugünden itibaren Giresun genelinde 2012 ürünü fındık rekoltesinin belirlenmesi için karanfil sayımlarına başladığını hatırlatan Akbaşlı, "Komisyonun, karanfil sayım çalışmaları 10 gün sürecek. Eğer fındıkta bu aşırı soğuklardan dolayı bir kayıp oluşmuşsa bu sayımla birlikte ortaya çıkacaktır. Ancak bizim ilk gözlemlerimiz, Ordu'da yaşandığı söylenen ürün kaybı gibi bir durumun söz konusu olmadığı yönünde." diye konuştu.



"GİRESUN'DA FINDIK RİSK ALTINDA"

GZO Başkanı Özer Akbaşlı, Aralık ve Ocak ayının belli günlerinde sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle fındık ürününde erken doğum sürecinin başladığını, bu nedenle 2012 ürünü fındığın risk altında olduğunu yineledi. Akbaşlı, şöyle dedi:

"Bugünlerde yaşadığımız aşırı soğuklar belki fındığı olumsuz etkilememiş olabilir. Ancak fındığımız büyük risk altında. Daha Ocak ayının ikinci yarısını yaşıyoruz. Önümüzde Mayıs ayına kadar 3,5 aylık bir dönem var. Çetin kış dönemlerinin yaşandığı günler bizi bekliyor. Fındıkta yaşanan erken doğum işte bu noktada bizi endişelendiriyor. Çünkü erken doğumla birlikte açan karanfillerin, önümüzdeki günlerde meydana gelebilecek donla birlikte zarar görme ihtimali yüksek."

Fındık üreticisini zor ve endişeli günlerin beklediğinin altını çizen Akbaşlı, "Maalesef fındık bahçelerini korumak için alınabilecek pek fazla bir tedbir bulunmuyor. Bu nedenle üreticimiz endişeli, eli yüreğinde fındıklarına bir şey olmaması için beklemeye başladı." dedi. Akbaşlı, fındık üreticilerine ürünlerini sigortalatmaları çağrısında bulundu.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
23.01.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Giresun'da aşırı soğuklar fındığı etkilemedi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız