Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Nisan 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

GMKA'nın desteğiyle süt işleme kapasitesini yüzde 70 artırdı
 
BALIKESİR - Balıkesir ve Çanakkale illerini kapsayan Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA), destek hibelerle işini büyütmek isteyenlere yeni kapılar açıyor.
 
 
 
 
 
Çanakkale'nin Biga ilçesinde kurulan ve 20 yıldan fazla süredir süt sektöründe faaliyet gösteren Tekinler Süt de 2010 yılında yeni bir yatırım yaparak kapasite artışına gitti. Firma sahibi Mustafa Tekin, Organize Sanayi Bölgesi'ndeki fabrikasına GMKA'dan aldığı destek ile yeni bir süt üretim tesisi kurarak, süt işleme kapasitesini yüzde 70 oranında artırdı.

GMKA'nın 2010 yılında Balıkesir ve Çanakkale illerinde çıktığı İktisadi Kalkınma Mali Destek Programı'ndan yararlanan 30 adet kar amacı güden kuruluştan biri olan Tekinler Süt, aynı zamanda projesini en çabuk hayata geçiren firmalardan biri oldu. Biga Organize Sanayi Bölgesi'ne kurduğu yeni fabrikasıyla gıda sektöründe yoğurt, ayran ve tereyağı ürünleri üreten firma, yeni yatırımıyla üretim kapasitesini 8 tondan 15 tona kadar çıkardı. Yeni fabrikanın ve içerisindeki makinelerin yüzde 70'ini ilk etapta kendi özkaynaklarıyla yenileyen firma daha sonra GMKA'dan geriye kalan yüzde 30'luk kısmı projelendirerek ajanstan destek aldı.

Şu anda üç kardeş tarafından yönetilen firma, 2005 yılından bu yana üç ortaklı bir limited şirket olarak iş yaşamına devam ediyor. Tekinler Süt'ün ortağı ve en küçük kardeş Mustafa Tekin, devlet destekleri hakkında toplum genelinde bir çekingenlik olmasına rağmen kendilerinin bu tür destekleri her zaman takip ettiklerini söyledi.

Firmalarının yaklaşık 15 yıldır süt sektörünün içerisinde yer aldığını belirten Tekin, firmanın kuruluşunun 1990 yıllarına kadar gittiğini kaydetti. Tekinler Süt, Biga OSB'deki yaklaşık 2 milyon liralık yatırımı tamamladıktan sonra teknoloji ve makine alımı konusunda GMKA'ya 2010 yılı kapsamında gerçekleştirilen İktisadi Mali Destek Programı'na toplam bütçesi 288 bin lira olan bir proje hazırladı. Yatırımdan önceki süreci, "Nasıl bir fabrika yapmalıyız, nelere dikkat etmeliyiz diye 6 ay kadar araştırma yaptık." diye özetleyen Mustafa Tekin, Biga Organize Sanayi Bölgesi'nde 10 bin metrekaresi açık, 14 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 24 bin metrekare alan üzerine fabrikayı inşa ettiklerini vurguladı.

Biga merkezde yer alan eski fabrikalarında 8 ton süt işleyebildiklerini söyleyen Tekin, "Yeni fabrikaya taşınalı 11 ay oldu. Bu yatırımdan sonra süt işleme kapasitemiz yüzde 70 oranında arttı. Artık taleple birlikte 15-20 ton süt işleyebilme kapasitesine ulaştık." dedi.

Toplamda 2,5 milyon liralık bir yatırım yaptıklarını aktaran Mustafa Tekin, "Ajanstan aldığımız destek bu yatırımın yanında küçük görünebilir, ancak bu desteğin üretim bandındaki bize katkısı tutardan fazla oldu. Devletin destek ve teşvik programlarına başvuracaklar kesinlikle çekinmemeli. Projeniz uygunsa, güzelse bu imkanlardan yararlanın." diye konuştu.(CİHAN)
 
 
 

Ekleme Tarihi
25.01.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: GMKA'nın desteğiyle süt işleme kapasitesini yüzde 70 artırdı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız