Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı: -''Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yıl dönümü 2023'e doğru giderken en az 10 Türk markası arasında, Türk çayının da bir marka olarak bilinir hale gelmesi hedeflerimiz arasında'' -''Hedefimiz bütün çay üretim bölgelerindeki çayın üretimini organik hale getirmek'' -''(Bir Çay Daha Lütfen kitabı) Bu kitap Türkiye'nin tanıtımı ve Türk çayının tanıtılmasında, son derece zengin anlatımlarla dolu'' 
 
 
 
 
 

İSTANBUL (A.A) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yıl dönümü 2023'e doğru giderken en az 10 Türk markası arasında, Türk çayının da bir marka olarak bilinir hale gelmesinin hedefleri arasında olduğunu bildirdi.

     ''Bir Çay Daha Lütfen'' kitabının Amerikalı yazarı Katherina Branning ve iş adamları ile kahvaltıda bir araya gelen Yazıcı, kendisinin Rizeli olduğunu ve çayın hep gündemlerinde bulunduğunu kaydetti.

     Yazıcı, Türk çayının yetiştirilmesi ve pazarlanmasına ilişkin sorunların olduğunu dile getirerek, bunun için çayla ilgili Çalıştay yaptıklarını, eylem planı oluşturduklarını ve çayın bir markaya dönüştürülmesi için büyük bir gayret içinde bulunduklarını anlattı.

     ''Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yıl dönümü 2023'e doğru giderken en az 10 Türk markası arasında, Türk çayının da bir marka olarak bilinir hale gelmesi hedeflerimiz arasında'' diyen Yazıcı, çayın markaya dönüşmesi için çayın kalitesinin yükseltilmesi gerektiğini, çayın kalitesinin yükseltilmesi için çayın toplanmasına, işlenmesine ilişkin süreçlerde yapılması gerekenler olduğunu anlattı.

     Bakan Yazıcı, bütün bunları bir eylem planına bağladıklarını bildirerek, bu eylem planını Çaykur'un bağlı olduğu Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yürüttüğünü, kendisinin de yakından takip ettiğini belirtti.

     Geçen günlerde çayın uluslararası bir markaya dönüştürülmesine ilişkin bir çalıştay düzenlendiğini vurgulayan Yazıcı, ''O çalıştayın da hedefleri var. Öncelikle kaliteyi korumak ve giderek de organik çaya dönüşüm gerçekleşiyor. İlk organik çay, Hemşin'de bizim dönemimizde yaptığımız çay fabrikasında üretiliyor. Bu yıl, biraz daha alan genişletildi. Ama hedef bütün çay üretim bölgelerinde çayın üretimini organik hale getirmek. Bunu getirdiğimiz zaman Türkiye'de yetişen çayın içeriğinde yer alan unsurlar itibariyle, diğer ülkelerde yetiştirileni kıyasladığımızda Türk çayı önde'' diye konuştu.

    
     -''Bu kadar güzel çay anlatılır mı-''
    
     Çay kültüründen yola çıkarak, Türkiye'yi ve Türk insanını anlatan Amerikalı yazar Katherina Branning'in ''Bir çay daha lütfen'' kitabına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Yazıcı, kitabı çok mükemmel bulduğunu söyledi.

     Yazıcı, Türk kültürünün ve geleneklerinin bu kitapla çok güzel anlatıldığını dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

     ''Demek ki bunu anlatan kimse bütün konuları son derece içselleştirmiş. Zaten kitabı okuduğunuzda bunu görüyorsunuz, Kitapta yaptığı betimlemeyi sizinle paylaşmak istiyorum. Diyor ki; 'Türk aile bağları hiçbir yerde kahvaltı masasında olduğundan daha belirgin değildir. Hiç kimse bir tost, bir bardak kahve kaparak tek başına yemek yemez ve sevgisiz tek başına güne başlamaz.' Türklerin kahvaltısını bu kadar güzel betimleyen ben başka metin görmedim. Bu kitap Türkiye'nin tanıtımı ve Türk çayının tanıtılmasında, son derece zengin anlatımlarla dolu.

     (Yazar) Türkiye'de Laleli'de kaldırımda itfaiye erinin ikram ettiği çayı içiyor ve bu çayın bir kültür olduğunu orada fark ediyor. Bir iletişim aracı olduğunu orada gözlemliyor. Çayla ilgili şunları söylüyor; 'Türk çayı için tavşan kanı derler, siyah ya da yeşil değildir, kırmızıdır. tıpkı her vatansever türkün damarlarında dolaşan kan gibi, tıpkı göklerde gururlu dalgalanan bayrakları gibi. Türk çayı sıcaktır, Anadolu topraklarını ısıtan güneş gibi, içinizi ısıtan coşkulu Türk müzikleri gibi' yani bu kadar güzel çay anlatılır mı-''

     Bakan Yazıcı, yeni yıla girerken, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e, kabinedeki bakanlara ve ana muhalefet partisi genel başkanına birer hediye tasarladıklarını ve ahşap sandıklara organik çay da olmak üzere çay ile birlikte ''Bir çay daha lütfen'' kitabını da koyup gönderdiklerini bildirerek, bunun geri dönüşlerinin çok iyi olduğunu anlattı.

     Bugün kendi oğlunun nişan töreni olduğunu, ancak buraya gelmeyi bir vazife telakki ettiğini ifade eden Yazıcı, kitabının yazarı Katherina Branning ile tanışmayı istediğini söyledi.

    
     -Bakan Yazıcı, kitabın yazarını Rize'ye davet etti-
    
     Bakan Yazıcı, çayı bu kadar güzel anlatan Branning'in Rize'ye hiç gelmediğini şimdi öğrendiğini ifade ederek, bu yıl mayıs ayı sonunda Türkçe olimpiyatlarının startının Rize'de verileceğini, bu olimpiyatların ilk başlangıç törenine yazarı davet ettiğini söyledi.
     Kitap okununca Türk geleneklerinin, örf ve adetlerinin çok iyi algıladığının görüleceğine değinen Yazıcı, ''Kitaptan bir cümle daha aktarayım; 'Yalnız dolaşmak Batılılar için özgürlük, ama yalnız dolaşmak Türkler için yalnızlıktır.' Ne kadar güzel ifade etmiş. Biz birlikte olmayı bir arada yaşamayı çok severiz, bizim toplumumuzun en temel ünitesi ailedir. bizi güçlü kılan aile bağlarımızdır'' diye konuştu.
    
     -''Türk dostluğu işte bu''-
    
     ''Bir Çay Daha Lütfen'' kitabının Amerikalı yazarı Katherina Branning ise, içtiği ilk çayın 1978'de Laleli'de kaldırım kenarında bir itfaiye eri tarafından ikram edildiğini söyledi.

     Branning, Türk kültürünün kendisinde bıraktığı etkileri hem Amerikalılar hem de Türklerle paylaştığı ''Bir çay daha lütfen'' kitabının bu kadar ilgi göreceğini beklemediğine değinerek, ''Kaliforniya'da düzenlenen festivalde yapmış olduğum çay sunumunun Türkiye'de ve dünyanın değişik yerlerinde bu kadar üne ulaşacağını hiç tahmin etmemiştim. Türk dostluğu işte bu. Özellikle bana binlerce ikramda bulunan Türklere çok teşekkür ederim'' dedi.

     Bu arada Bakan Yazıcı, Branning'a, kahvaltıda Karadeniz'in yöresel kahvaltılıklarından olan ''kuymak'' ikram etti. Bakan Yazıcı daha sonra da üzerinde Türk Bayrağı bulunan bir rozeti Branning'a taktı.


Ekleme Tarihi
29.01.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: ''Hedefimiz bütün çayın üretimini organik hale getirmek''




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız