Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 09 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Sera ve Tarlaları Su Altında Kalan Çiftçiler İsyanda
 
Mersin'in Tarsus İlçesine aşırı şekilde Yağan yağmur nedeniyle Bahşiş Beldesinde ve Kulak köyün bulunan ekili alanlar ve seralarda oluşun su baskınları maddi zarara neden oldu.
 
Mersin'in Tarsus İlçesine aşırı şekilde Yağan yağmur nedeniyle Bahşiş Beldesinde ve Kulak köyün bulunan ekili alanlar ve seralarda oluşun su baskınları maddi zarara neden oldu. Su baskınları nedeniyle ürünlerini toplayamayan çiftçiler, çürümeye terk etmek zorunda kaldı. Zararın milyonlarca lira olduğu ifade ediliyor. 
 
Balkanlardan gelen soğuk hava nedeni ile geçtiğimiz günlerde Mersin ve çevresinde olan etkili yağış nedeni ile Tarsus İlçesinde çiftçiler isyan ediyor. Özellikle Bahşiş Beldesi ile Kulak Köyleri arasında bulunan Aynaz mevkiinde meydan gelen baskınlar nedeniyle binlerce dönüm arazi üzerine kurulan seraların büyük bir bölümü sular altında kaldı. Seralarda yetişen ürünler çiftçiler tarafından toplanamayınca çürümeye terk edildi. 
 
Meydana gelen su baskınlarına karşı Aynaz bölgesinde kurulu bulunan pompaların suları tahliye etmesine ek olarak kurdukları su tahliye pompaları mücadele etmeye çalışan çiftçiler, baskınlarla baş edemeyeceklerini anlayınca, mücadeleden vazgeçmek zorunda kaldı. 
 
Bahşiş Beldesinde çiftçilik yapan Ali Özkan (45) yağmurla başlayan mağduriyetlerinin hala devam ettiğini ifade ederek, '26 gündür ev yüzü görmedik. Yetkililere sesleniyoruz, bu memleketin hiç mi babası, anası yok. Yazık değil mi bizlere, çocuğumuz taş mı kemirsin. Televizyon kanallarına bakıyorum kar gösteriyor. Birazda buraları göstersinler yazık bizlere dedi. 
 
Düştüklerimi durumun içler acısı durum olduğunu ifade eden 25 yıllık çiftçi Ali Özkan ise çiftçi olarak kaderlerine terk edildiklerini belirterek, 'Nerede bizim Başbakanımız, milletvekillerimiz Bize orası Aynaz mevkii, deniz seviyesinden 1 metre engin diyorlar. Şu an 15 bin dönüm arazi üzerindeki sera sular altında, bittik. Afette Allah'tan geldi diyor. Cenabı Allah yağmuru yağdırmayacak mı, illaki yağdıracak. Bizim sonsuz kudret sahibi olan cenabı Allah'a saygımız sonsuzdur. Yalnız buraya 1968 yılında 4 tane pompa kurmuşlar. 3 tanesi çalışıyor, bir tanesi dinlenmeye alınıyor. Şu ana kadar bunun hiçbir bakımı yapılmadı. Yanına 4 tane daha motopomp kursalar bu durumu bu vaziyeti almaz. Devletin motopomp sorunumu var. Kanallarımız temizlense bu sıkıntı yaşanmaz. Benim kendi motorum 26 gündür orda suyun içinde duruyor. Arızalandı çıkaramadık sudan. Yazık her sene aynı şeyler bizim başımıza geliyor. Hiç mi çaresi yok bunun, yazık değil mi bizeö diye konuştu. 
 
Su baskınların ardından Ziraat Odası tarafından yapılan tespit çalışması yapıldı. Tarsus Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer, tahmine göre 25-30 bin dönüm ikili buğday alanının zarar gördüğünü kaydederek şunları söyledi 
 
'Şu ana kadar, seracılığın ve Türkiye'yi sebze ile doyuran bölgemizde 50 bin dönümlük arazinin 15 bin dönüme yakının sular altında olduğu görülmüştür. Arazilerin çoğunluğunda kabak, patlıcan, biber ve domates ekiliydi. Şu anda neticenin ne olacağını tam kestiremiyoruz. Tabi bu zararlar çiftçiye yansıdığı gibi tüketiciye de yansıyacaktır. Bizler bu konuda tedbir almak için çalışmalarımı yapıyoruz. Oradaki pompaların sağlıklı çalışması belki bu zararı düşür. Bu Tarsus tarımı için çok önemlidir. Bu tür zararlar hem tüketiciyi hem de üreticiyi etkilemektedir.
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
31.01.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Sera ve Tarlaları Su Altında Kalan Çiftçiler İsyanda




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız