Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 08 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Mamak çöplüğünde kurulan seralarda domatesten sonra çilek ve yosun da yetiştiriliyor


Ankara’nın kangreni halini alan, içerisinden çıkılmaz gibi görünen Mamak Çöplüğü’ndeki endişe verici gelişme, “Ankara Katı Atık Yönetimi Projesi” ile yerel yönetimlere örnek olacak şekilde çözüldü.
 
Projeyi ve proje sonrası yapılan çalışmaları Tarım TV’ye değerlendiren Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül, Mamak Katı Atık Entegre Tesisleri’nin artık bir fabrika haline geldiğini belirtti. Geçmişte çöplükte yaşanan olumsuzluklar nedeniyle Mamak’ta yaşamanın dezavantaj olduğunu, yürütülen projeyle bu dezavantajı avantaja dönüştürdüklerini vurguladı.
 
Mamak Çöplüğü’nden üretilen elektrikle 80 bin konuttun elektrik ihtiyacının karşılandığını ifade eden Akgül, tesiste biriken çöpün neredeyse tamamının kullanıldığını ve geri dönüşümünün yapıldığını söyledi. Akgül, tesiste yapılan çalışmalar hakkında da bilgi verdi.
 
Çöplüğün üzerinin üniversiteler ve özel sektörün desteğiyle bir tekno park haline getirileceğini belirten Akgül, Mamak belediye sınırları içerisinde tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlara da desteklerinin olduğunu sözlerine ekledi.
 
Mamak Çöplüğü Projesi’nin uygulamasını yürüten ITC Firması Ticaret ve Halkla İlişkiler Müdürü Suna Ercan ise, projenin küresel ölçekte çevreye en büyük katkısının metan gazının, elektrik enerjisi üretiminde kullanılarak yok edilmesi olduğunu söyledi. Suna Ercan, ürettikleri elektrikle Başkenti aydınlattıklarını ve evrensel atıkları ekonomiye kazandırdıklarını bildirdi.
 
ITC Firması Ziraat Mühendisi Ahmet Gül de, elektrik enerji üretilirken ortaya çıkan ısı ile tesis etrafında seracılık yaptıklarını aktardı. Seralarda topraksız tarım uyguladıklarını belirten Ahmet Gül, otomatik damlama sulama sistemi ile bitkileri yetiştirdiklerini söyledi. Gül, seralarda 11 ay faaliyet gösterebildiklerini anlattı.
 
Domatesin yanı sıra çilek ve yosun da üretimi yaptıklarını aktaran Gül, ürünlerinde hormon olmadığını ve arılı üretim yaptıklarını ifade etti.
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
31.01.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Mamak artık seralarıyla konuşuluyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız