Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Mavi bayrak alan bahçe 8 bin 551’e yükseldi 

Mavi bayrak alan bahçe 8 bin 551’e yükseldi
 
ANKARA - Tarladan sofraya güvenilir gıda’ çalışmaları bütün hızıyla devam ediyor.
 
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 102 yeni yönetmelik çıkardığı gıda güvenliği konusunda üreticiler de boş durmuyor. İnsan sağlığının korunması ve tüketiciye güvenilir gıda arzının sağlanması için Bakanlık tarafından yürütülen mavi bayrak projesine üretici yoğun ilgi gösterdi.

Uygulama kapsamında 2010 yılında 3039 bağ, bahçe ve seraya mavi bayrak asılırken, 2011 yılında bu rakam 8551’e yükseldi. 16 ilde başlayan çalışmada il sayısı da 29’a çıktı. 13 ürün grubunda yürütülen projede, analizlerden geçen 4042 ürün örneği kalite bakımından belgelenerek mavi bayrak logosu ile pazara sürüldü.

Taze sebze ve meyvede ihracat ve iç tüketimde kalite sorununun yaşanmaması için Bakanlık 2010 yılından bu yana ‘Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi’(EKÜY) çalışması yürütüyor. Gönüllülük esasına dayalı proje kapsamında, üretim sezonu başlamadan önce proje personeli tarafından köylerde tanıtım toplantıları ve eğitim yapılıyor. Projede yer alıp teknik elemanların tavsiyeleri doğrultusunda üretim yapmak isteyen gönüllü üreticilere ‘mavi bayrak’ veriliyor.

EKİMDEN HASADA KADAR KONTROL ALTINDA

Mavi bayraklı sera, bağ ve bahçelerde tüm tarımsal faaliyetler teknik elemanların kontrolü altında yapılıyor. Teknik personel uygun ürün seçimi ve çeşitliliği, toprak işleme, bitki sağlığı, sulama, gübreleme, budama, münavebe gibi sistemlerin uyumlu bir şekilde kullanımı için üreticiye yardımcı oluyor. Üreticiler devamlı eğitime tabi tutuluyor ve hatalı uygulamaların önüne geçiliyor. Özellikle zirai mücadele uygulamalarında daha az ilaç kullanılarak, üretici girdileri azaltılıyor, aşırı ilaçlama ve gübre kullanımının önüne geçilerek çevre kirlenmesi önleniyor.

MAVİ BAYRAK NEDİR?

Mavi bayrak almak isteyen gönüllüler, üretim sezonu başlamadan önce EKÜY proje personeli ile bir araya geliyor. Gönüllü üreticilerin tarım alanları incelemeye alınıyor. Kaliteli ürün için toprak analizi, uygun ürün seçimi ve çeşitliliği, toprak işleme, bitki sağlığı, sulama, gübreleme ve budama ile ilgili çalışmalar yapılıyor. Eğitim çalışmalarına katılarak projede yer almak isteyen üreticilere tarlalarına asmak üzere mavi bayrak veriliyor. Bayrağın asılı olduğu bahçelerde yapılan tüm tarımsal faaliyetler kayıt altına alıyor. Hasat sonrası ürünler de yine aynı şekilde mavi bayrak logosuyla pazarlanıyor. (CİHAN)

Ekleme Tarihi
31.01.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Mavi bayrak alan bahçe 8 bin 551’e yükseldi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız