Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 15 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) Başkanı Ziya Şahin 

Arıcılar kendileriyle ilgili kanun bekliyor

Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) Başkanı Ziya Şahin, sanayide üretilen sahte balın ciddi rahatsızlıklara sebep olduğunu belirterek, arıcılık kanununun bir an önce çıkarılması gerektiğini söyledi. Yönetmelik ve genelgelerle işin yürütülemeyeceğinin, kanun teklifinin bu yıl TBMM gündemine alınması gerektiğinin altını çizen Şahin, "Sahte bal üreticilerine karşı dava açtık ama yasal boşluktan ötürü yalnız bırakıldık." dedi.

MAYBİR Başkanı Şahin, Muğla’da 4 bin 800 arı yetiştirici bulunduğunu belirterek, ülkede balın yüzde 40'ının Ege'den elde edildiğini kaydetti. Arıcılığın yan kol olarak görüldüğünü savunan Şahin, ABD'de kovan başına üreticiye 120 dolar destek verilirken Türkiye'de bu rakamın sadece 7 lira olduğunu belirtti. Türkiye'nin bal üretiminde önemli bir yere sahip olduğunu, mevcut yönetmelikler doğrultusunda denetimlerin arıcılık yapan üreticiler yerine sanayide yapıldığını dile getiren Şahin, "Bal üreticileri olarak gıda güvenliği konusunda gereken her şeyi yapıyoruz ama bu konuda sanayi destekleniyor, arıcılar mahrum bırakılıyor. Oysa arıcılar desteklenmelidir, çünkü balı üreten arıcıdır. Bu destekler olursa hem bal üretimi artar hem de kalite sağlanır. MAYBİR olarak 2010 yılında arıcılık yasasının çıkarılması girişiminde bulunduk. O dönem TBMM Tarım ve Hayvancılık Komisyonu'nda görüşüldü ancak çıkmadı. Yeni dönem için Ankara'da görüşmeler devam ediyor. Konunun takipçisiyiz." diye konuştu.

Ziya Şahin, arıcılığın olmadığı yerde tarımdan söz etmenin de mümkün olmayacağını vurgulayarak şunları söyledi: "Arı, sadece bal yapan bir böcek değildir. Polen ve bal özü ararken çiçekten çiçeğe dolaşan arılar meyveleri, sebzeleri, tahılları, endüstri bitkilerini ve diğer yabani bitkileri tozlayarak verim artışı sağlar. Arıcılık, doğanın dengesini oluşturur. Bal olmasa da olur ama arı olmazsa yaşam biter. Arıcılık yoksa tarım da, hayvancılık da olmaz.” (CİHAN)

Ekleme Tarihi
01.02.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Arıcılar kendileriyle ilgili kanun bekliyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız