Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Zeytin, fıstık diyarının da umudu oldu 

Zeytin, fıstık diyarının da umudu oldu -Zeytin ağacı sayısının hızla arttığı Osmaniye'de, Zeytincilik İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması için çalışma başlatıldı -Osmaniye Vali Celalettin Cerrah: ''Önümüzdeki yıllarda zeytin üretimi, fıstığı geçecek''

İZMİR (A.A) - Osmaniye'de zeytin ağacı sayısının son yıllarda hızla artması üzerine bölgede zeytincilik ihtisas organize sanayi bölgesi kurulması için harekete geçildi.

     Osmaniye Valisi Celalettin Cerrah başkanlığındaki 17 kişilik heyet bölgede zeytincililiğin geliştirilmesi çalışmaları kapsamında Ege bölgesinde incelemelerde bulundu.
 
     İnceleme gezisinin ardından AA İzmir Bölge Müdürlüğünü ziyaret eden Cerrah, çalışmaları hakkında bilgi verdi. Cerrah, tarihte bir zeytin üretim bölgesi olarak bilinen, bazı kaynaklarda Roma döneminde Vatikan'ın sokak aydınlatmasında kullanılan kandil yağlarının üretildiği bölge olarak geçen Osmaniye'nin zeytin ağacına yeniden sahip çıkmaya başladığını belirtti.
 
     Son yıllarda devlet destekleriyle bölgedeki ağaç sayısının yüzde 220 arttığını belirten Cerrah, zeytinin bölgenin en önemli geçim kaynağı haline gelebileceğini ifade etti.
 
     Bölgede zeytincilik endüstrisinin kökleşmesi için sistemli ve bilimsel bir çalışma yürüttüklerini dile getiren Cerrah, yer fıstığı üretimiyle bilinen ilde faaliyet gösteren 9 zeytin işletmesi ve çevre kentlerden girişimcilerle birlikte Burhaniye ve Edremit'te incelemelerde bulunduklarını ifade etti.
 
     Cerrah, bölgede yeni dikilen ağaçların meyve vermeye başlayacağını, bu ürünün katma değeri en yüksek biçimde değerlendirilmesi için yeni yatırımlara ihtiyaç duyulduğunu, kentte bir zeytin birliği oluşturulduğunu, zeytin borsası kurulması için hazırlıkların sürdüğünü belirtti.
 
     Zeytincilik endüstrisinin planlı gelişimi için 500 dönümlük arazi üzerinde 50 tesise tahsis edilmek üzere bir Zeytincilik İhtisas OSB kurulması kararı aldıklarını kaydeden Cerrah, ''Bölgede yatırım için hazır bekleyen firmalar var. Zeytin ve zeytinyağının yanında sabun, zeytin çekirdeği ve kozmetik sektörlerinden de yatırım yapılmasını bekliyoruz. Bu bölge ile birlikte Osmaniye, zeytiniyle de tanınan bir kent haline gelecek. Bölgeden özellikle Ortadoğu ülkelerine ihracat planlıyoruz.
 
Zeytinciliğin gelişimi için İl Özel İdaresine bağlı Beymail şirketi de öncülük edecek. Ambalaj ve şişeleme konusunda da farklılık yaratma arzusu içindeyiz'' dedi.
 
     Zeytincilikte doğaya zararlı atık olarak değerlendirilen karasu konusunda da bazı bilimsel araştırmaların devam ettiğine dikkat çeken Cerrah, karasunun içeriğindeki yararlı maddelerin balık yemi, gübre gibi alanlarda değerlendirilmesi için de OSB'de faaliyetler olabileceğine işaret etti.
 
     Cerrah, bölgede zeytincilik kültürünün yerleşmesiyle zeytin ve zeytine dayalı sanayi üretiminin artacağını kaydederek, ''Önümüzdeki yıllarda zeytin üretimi, yer fıstığını geçecek. Bu girişimin bölgenin gelir kaynaklarını önemli oranda artırmasını öngörüyoruz'' diye konuştu. 

Ekleme Tarihi
02.02.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Zeytin, fıstık diyarının da umudu oldu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız