Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 09 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Sakarya Bal Kabağının Başkentidir 

‘SAKARYA BAL KABAĞININ BAŞKENTİDİR’

20 YILDIR SADECE BAL KABAĞI SATARAK GEÇİMİNİ SAĞLAYAN SÜLEYMAN ÖZEL, KABAK TATLISININ SAKARYA’YA AİT BİR KÜLTÜR OLDUĞUNU VE İNSANLARIN BUNU YAŞATMAK İÇİN ÇABA SARF ETTİĞİNİ İFADE EDİYOR

SAKARYA (İHA) - Sakarya’nın Erenler ilçesinde yaşayan Süleyman Özel, 20 yıldır hayatını Sakarya’nın yöresel lezzeti olan kabağı satarak kazanıyor.


Sakarya’nın kendine has tatlarından biri olan ve bal kabağından yapılan kabak tatlısı, Sakarya’da çiftçiler kadar satıcılarında geçim kaynağı oluyor. Erenler ilçesinde yaşayan ve 20 yıldır sadece kabak satarak geçimini sağlaya seyyar satıcı Süleyman Özel, kabağın Sakarya’ya has bir lezzet olduğunu ve Sakaryalıların kabak zevkinin kendisi için geçim kaynağı olduğunu ifade ediyor.

Özel, köylere giderek özenle seçtiği kabakları traktörü ile Karapürçek ve çevre ilçelerin merkezlerinde satarak geçimini sağlıyor. Özel kabaktan başka bir şeyi 20 yıldır satmadığını ifade ederek, “Bal Kabağını özellikle kendim giderek alıyorum. Daha sonra bunları ilçelerde satıyorum. Sabit müşterilerim var. Bu müşterilerim özellikle kabak tatlısı yapmak için beni bekliyorlar. Kabak Sakarya için çok özel bir tatlı. İnsanlar adeta kendi kültürlerine ait olan bu tatlıyı yaşatmak adına uğraş veriyorlar” diye konuşuyor.

Son zamanlarda Bal Kabağını ulusal olarak tanıtmak için yapılan faaliyetleri, “Zaten insanlar bir kere yediği zaman bir daha vazgeçemez. Bunun için önemli olan kabağı bir kere onlara tattırmak. Zaten geisi gelecektir” şeklinde ifadeler kullanıyor.

Sakarya’yı kabağın başkenti olarak niteleyen Süleyman Özel, sadece kabak satan insanların eskiden daha çok olduğunu ancak artık Sakarya’da 2 yada 3 kişi kaldıklarını belirtiyor.

Ekleme Tarihi
03.02.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Sakarya Bal Kabağının Başkentidir




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız