Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 05 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Akbaşlı: Eski ve yeni fındık karıştırılıp satılırsa bundan üretici sorumlu olmaz
 
 GİRESUN - Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Özer Akbaşlı, 2011 yılı mahsulü yeni ve taze fındığın eski fındık ile karıştırılarak satılmasından üreticinin sorumlu olmadığını söyledi.
 
Akbaşlı, "Biz fındık üreticilerinin 2011 yılı mahsulü yeni ve taze fındığına eski fındık karıştırılıyorsa ve bunu da beyan etmeden satıyorlarsa, gelecekte hiç kimse Türk fındık üreticisi çiftçinin fındık üretimine laf atmamalıdır. Bozuk ve çürük fındıklardan ötürü üreticiyi suçlamamalıdır." dedi.

Akbaşlı, yaptığı açıklamada, 2011-2012 fındık ihracat döneminin 5 aylık ihracat rakamlarının açıklandığın hatırlattı. İhracat rakamlarına bakıldığında 425 ton 2008, 12 bin ton 2010 ve 101 bin ton da 2011 mahsulü olmak üzere toplamda 114 bin ton fındık ihracatının gerçekleştirildiğini vurgulayan Akbaşlı, "Fındık sanayicisi ve İhracatçısı Toprak Mahsulleri Ofisi(TMO)'nden sezon başında 2008 mahsulü 80 bin ton fındık almasına rağmen açıklanan ihracat bülteninde 2008 mahsulü yapılan ihracat rakamı sadece 425 ton. Geriye kalan 82 bin 500 ton fındık ne oldu?" diye sordu.

"TMO'dan 2008 fındığını alan sanayici ve ihracatçılar belli. Acaba aldıkları bu fındıkları ne yaptılar? Yoksa 2011 mahsulü fındık diye satmış olmasınlar." diyen Akbaşlı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Eğer 2011 mahsulü diye sattılarsa birilerinin çıkıp bu durumu açıklaması gerekiyor. Neden böyle bir yola başvurulur, anlamakta zorlanıyorum." ifadelerini kullandı.

"Dünyada fındığın yüzde 80'ini üreten Türkiye'nin büyük ihracatçıları neden 2008 fındığını 2011 fındığı diye satabilir?" diye soran Akbaşlı, bu durumu anlamakta zorluk çektiğini söyledi.

Bu konuda açıklama yapacak ve kamuoyunu bilgilendirecek bir yetkili çıkmasının kendisini çok memnun ve mutlu edeceğine işaret eden Akbaşlı, "Her yıl fındık ihracatından milyonlarca dolar para kesiliyor ve Fındık Tanıtım Gurubu'na aktarılarak, Türk fındığının dünyada tanıtılması sağlanıyor. Bir taraftan dünyaya Türk fındığının kalitesini anlatacaksınız diğer taraftan da 4 yıllık fındıkları taze fındık diye yollayacaksınız. Akıl işi değil. Demek başka bir iş var bu işin içinde." açıklamasında bulundu.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
03.02.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Eski ve yeni fındık karıştırılıp satılırsa bundan üretici sorumlu ....




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız