Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 08 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Tarım İl Müdürlüğü'nden çiftçilere sigorta hatırlatması

 
ANKARA - Tokat İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, yaptığı yazılı açıklama ile çiftçilere tarım sigortası hatırlatmasında bulundu.
 
Açıklamada tarım sigortaları tarafından kapsama alınacak ürünler, riskler, bölgeler ve işletme ölçekleri itibariyle devlet tarafından sağlanacak prim desteği miktarlarının, her yıl bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu tarafından belirlendiği hatırlatılarak, "Tüm bitkisel ürünlerde dolu, fırtına, hortum, yangın, heyelan ve deprem ile sel ve su baskını, sadece açık alanda yetiştirilen tüm meyvelerde yukarıda belirtilen risklere ilaveten don riski; cam ve plastik seralarda dolu, fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel, su baskını ve taşıt çarpması ile kar ve dolu ağırlığı süt sığırları, erkek besi sığırları, damızlık koyun ve keçiler ile damızlık koç ve tekeler ile bunlara ilave olarak 2012 yılında damızlık mandalar, ölüm için riski; bio–güvenlik ve hijyen tedbirleri alınmış, kapalı kümeslerde yetiştirilen kümes hayvanlarında ölüm riski; denizlerde ve iç sularda yetiştirilen su ürünlerine ölüm riski, sigorta kapsamına alınmıştır." denildi.
 
Devlet prim desteği oranının tüm risklerde yüzde 50 oranında uygulanacağı belirtilen açıklamada, "Sadece açık alanda yetiştirilen meyvelerde çiçeklenme dönemi dolayısı ile sigorta paketindeki diğer riskler hariç sadece don riskinde 1/3 oranında çiftçi tarafından, 2/3 oranında devlet prim desteği olarak karşılanacaktır. Devlet prim desteğinden, Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS)'ye kayıtlı üreticiler yararlanmaktadır. Üreticilerin, tarım sigortasındaki prim desteğinden yararlanabilmesi için Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıt yaptırması ve bu kaydını her sene güncellemesi gerekmektedir. Tarım sigortası yaptırmayan üreticiler için; 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanununun Yardım ve Borç Ertelemesi ile ilgili 17 inci maddesinde belirtilen 'Bu kanun kapsamında, uygulama yılında yer alan riskler için tarım sigortası yaptırmayan üreticiler, 20.6.1977 tarihli ve 2090 sayılı Kanundan yararlanamaz' hükmü uygulanmaktadır." denildi.
 
Açıklamada görüşlerine yer verilen Tokat İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Ali Yavaş da üreticilere; yüksek verimli ve kaliteli ürünlerini, yaptıracakları tarım sigortası ile teminat altına alabileceklerini hatırlatarak, 2012'nin bereketli ve bol kazançlı bir yıl olması temennisinde bulundu.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
04.02.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Tarım İl Müdürlüğü'nden çiftçilere sigorta hatırlatması




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız