Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Hatip Çayı'ndan Artık Temiz Su Akacak

 
 
ASKİ Genel Müdürlüğü, Başkent'teki hizmetlerinin yanı sıra bir yandan Büyükşehir Belediyesi sınırlarına dahil olan ilçelerin alt yapılarını yenilerken, bir yandan da Ankara Çayı ve buna bağlı çay ve dereleri rehabilite etmek için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Ankara Çayı'nın kokusuz ve temiz akması için uzun süredir çalışmalarını sürdüren ASKİ Genel Müdürlüğü, çayı besleyen en büyük kollardan biri olan Hatip Çayı'na karışan atık suların arıtımını sağlamak için Lalahan ve Hasanoğlan'a yeni arıtma tesisleri yapıyor.

ASKİ Genel Müdürü Kamil Kılıç, Ankara'ya yeni bağlanan ilçelerin altyapılarını tamamen yenileyerek üst yapıda da pompa istasyonları, su depoları ve arıtma tesisleri yaptıklarını belirterek, son olarak da ASKİ'nin, Hasanoğlan ve Lalahan mahallelerine modern teknolojiyle donatılmış iki adet atıksu arıtma tesisinin inşasına başlandığını söyledi. Hatip Çayı'nın, Ankara Çayı'nı besleyen en büyük kollarından biri olduğunu ifade eden Kamil Kılıç, şöyle dedi:

"Ankara'nın içinden geçen Ankara Çayı'nın temiz ve kokusuz bir şekilde akması için sürekli çalışmalar yapmaktayız. Bu çayı besleyen iki önemli dere bulunmaktadır. Bunlar, Çubuk ve Hatip çaylarıdır. Bugüne kadar Ankara Çayı ve bu çayı besleyen Çubuk ve Hatip çayları ile birlikte diğer bir çok küçük çay ve derelerin fiziksel temizliği ve su kalitesinin iyileştirilmesi kapsamında birçok çalışma gerçekleştirdik. Şimdi de Hatip Çayı'nın geçtiği bölgelerden daha temiz ve daha kaliteli su gelmesi için Hasanoğlan ve Lalahan'da atıksu arıtma tesislerinin yapımına başladık."

Lalahan ve Hasanoğlan atıksu arıtma tesislerinin inşasının bu yıl ortalarında tamamlanacağını ifade eden Kılıç, "Daha önce Ankara Çayı'na karışan atık suları engelleyip, temizledik. Ankara Çayı'nı, kötü kokulara neden olan dip çamurundan arındırdık. Şimdi de Hasanoğlan ve Lalahan mahallelerinden gelen atık suları arıtmak için günde 3 bin metreküp ile bin 500 metreküp kapasiteli iki ayrı atıksu arıtma tesisinin inşaatına başladık. Böylece dereye atık suların gelmesi engellenerek Hatip Deresi'nin de temiz akması sağlanmış olacak." dedi. Atıksu arıtma tesislerinin Hasanoğlan ve Lalahan semtlerinin tüm atık sularını arıtacak kapasiteye sahip olduğunu belirten Kamil Kılıç, "Teknolojinin en son imkanları kullanılarak inşa edilen atık su arıtma tesislerinde hem dereye pissuların gelmesi engellenecek hem de arıtılan sular Hatip Deresi'ne verilerek, dereden temiz su akması sağlanacak." diye konuştu.

Arıtma tesislerinin sahip olduğu ileri arıtma teknolojisi sayesinde, arıtılan suların rahatlıkla tarımsal alanları sulamada kullanılacağına dikkat çeken Genel Müdür Kılıç, "Tesislerde Ankara'da ilk defa kullanılan SBR (Sıralı Reaktör Sistemi) teknolojisi kullanılmaktadır. Az yer kaplayan ve işletilmesi çok daha kolay olan bu tesisler, tam otomasyona sahip olacak. İleri teknoloji ile arıtılan su, Hatip Deresi'ne temiz su kaynağı olmasının yanı sıra bölgede bulunan tarım ve yeşil alanların sulamasında kullanılabilecek kalitede olacak." dedi.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
06.02.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Hatip Çayı'ndan Artık Temiz Su Akacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız