Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Turfanda Karpuz Fideleri Toprakla Buluşuyor

 
 
Türkiye'nin yaklaşık 4 milyon ton olan karpuz üretiminin dörtte birinin karşılandığı Çukurova yöresinde turfanda olarak üretimi yapılan erkenci karpuz fideleri örtü altında toprakla buluşmaya başladı.

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Şahin Yeter, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çukurova yöresinin örtü altı karpuz üretiminin önemli merkezlerinden birisi olduğunu söyledi.

Bu mevsimde çiftçilerin kumul ve diğer tarım yapılan alanlarda karpuz fidelerini toprakla buluşturarak örtü altına almaya başladığını belirten Yeter, hasadın ise Haziran ayında olmasının beklendiğini ifade etti.

Yeter, yağmurun etkili olmasının toprağı ağırlaştırdığı için fide ekimini geciktirdiğini, kumul alanlarda ise daha rahat çalışma yapıldığını belirterek,

"Yörede geçen yıl 80 ve 100 bin dekar alanda karpuz ekimi yapılmıştı. Ekim alanlarının yine aynı oranda olacağını tahmin ediyoruz" dedi.

Kabak aşılı karpuz üretiminin yörede yaygınlaştığını anlatan Yeter, şunları söyledi:

"Türkiye'nin yaklaşık 4 milyon ton olan karpuz üretiminin dörtte birinin karşılandığı Çukurova yöresinde son yıllarda kabak aşılı karpuz üretimi yaygınlaştı. Normal şartlarda çekirdekten elde edilen fideyle karpuz yetiştirilen bir tarlada yeni ekim döneminde tekrar karpuz üretimi yapılamıyor. Ancak kabak aşılı karpuz fidesiyle üst üste üretim yapılabildiği için üreticiye cazip geliyor. Bu yönüyle ve rekolte yüksekliği nedeniyle kabak aşılı karpuzun avantajı fazla. Aşısız karpuzdan dekarda 5 ton alınırken bu üründen 10 ton üretim sağlanıyor. Ancak üretim maliyetleri çiftçiyi üzüyor. Girdi maliyetleri artıyor. Turfanda karpuzun üretim maliyeti dekarda bin lirayı buluyor."

Yeter, hava sıcaklığının düşmesinin üretim açısından sıkıntı yarattığını, don korkusu yaşayan çiftçilerin sıcaklığın yükselmeye başlamasıyla rahat nefes aldığını kaydetti. (AA)

Ekleme Tarihi
06.02.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Turfanda Karpuz Fideleri Toprakla Buluşuyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız