Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Orman Köylüsü  

ORMAN KÖYLÜSÜ 'REÇİNE' İLE KAZANACAK
- ADANA GENELİNDEKİ YAKLAŞIK 30 KÖYDE YENİDEN 'REÇİNE ORMANI' OLUŞTURULACAĞI BİLDİRİLDİ - YILDA ORTALAMA 100 GÜN SÜRMESİ BEKLENEN REÇİNE ÜRETİMİYLE BİRLİKTE KÖYLÜNÜN CEBİNE GİRECEK PARANIN DA YAKLAŞIK 1.5 MİLYON TL OLDUĞU KAYDEDİLDİ
 

ADANA (İHA) - Adana genelindeki yaklaşık 30 köyde yeniden 'reçine ormanı' oluşturulacağı bildirildi. Yılda ortalama 100 gün sürmesi beklenen reçine üretimiyle birlikte köylünün cebine girecek olan paranın da yaklaşık 1.5 milyon TL olduğu kaydedildi.


Adana Orman Bölge Müdürü Ata Kahya, bir dönem orman köylülerinin önemli bir gelir kalemi olarak öne çıkan reçine üretimi için Adana ormanlarında yeniden çalışma başlatıldığını açıkladı. Başta Karaisalı olmak üzere Aladağ, Kozan, İmamoğlu ve Sarıçam ilçelerine bağlı toplam 30 köyde reçine ormanı oluşturulacağını belirten Kahya, söz konusu projeyle birlikte 30 köyde yaklaşık 450 orman köylüsünün istihdam edileceği bilgisini vererek, yılda 80-100 gün sürecek olan reçine üretimi karşılığında da her bir orman köylüsünün 4 bin 500 ile 6 bin TL arasında gelir elde edeceğini vurguladı.
 
Asıl geçim kaynakları tarım, hayvancılık ve ormancılık olan orman köylülerine, reçine üretiminin ek gelir kaynağı olacağını kaydeden Ata Kahya; bu yıl başlanacak reçine üretimiyle birlikte orman köylülerine yılda yaklaşık 1-1.5 milyon TL kazanç sağlanacağının altını çizdi. Geçmişte reçine ihtiyacının Türkiye'deki mevcut ormanlardan karşılandığını, ancak son yıllarda ihtiyaç duyulan reçinenin yurtdışından ithal edildiğine dikkat çeken Kahya, bu dev proje ile reçine ihtiyacının geçmişte olduğu gibi bugün de yine Türkiye'deki mevcut ormanlardan karşılanacağını belirtti.

Reçine talebinde bulunan firma sahiplerinin, Adana'da reçine işleme tesisi kurmak için ön fizibilite çalışmalarına başladığını ifade eden Kahya, ilaç, boya, vernik, kağıt, kozmetik, kauçuk, sakız ve mürekkep gibi sanayi dallarında kullanılan reçinenin üretimine başlanmasıyla birlikte hem atıl durumdaki bir kaynağın değerlendirileceğini, hem de orman köylülerinin işlevlendirilerek, ülke ekonomisine de katkı sağlanacağını söyledi. Adana'daki mevcut kızılçam ormanlarının reçine talebini karşılayacak potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Kahya, Orman Bölge Müdürlüğü olarak hedeflerinin; sınırlar dahilindeki tüm orman köylerine ekonomik yönden gelir sağlayacak projeler üreterek, onların yerinde kalkınması olduğunu da sözlerine ekledi.

Ekleme Tarihi
07.02.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Orman Köylüsü 'Reçine' İle Kazanacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız