Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 18 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar 

NİĞDE'DE PATATES ÜRETİMİ DÜŞECEK

NİĞDE (İHA) - Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, patates satışındaki sıkıntılar ileriki yıllarda üretime büyük sekte vuracağını söyledi.

Başkan Kenar, Niğde'de ve bölgede üretim bakımından patates ekonomik, milli gelir ve istihdam yönünden önemli bir paya sahip olduğunu belirterek, "Odamız tarafından yapılan araştırma ve çiftçilerimizden gelen şikâyetler doğrultusunda Niğde'mizin gözbebeği olan patatesimizin 2012 Şubat ayı içinde olmamıza rağmen birim fiyatında bir istikrar sağlanamamıştır" dedi.

Kenar, patates fiyatlarındaki dalgalanmanın devam ediğini ifade ederek, " söküm anındaki direk satış ta olduğu gibi depodan yapılan satış birim fiyatı 0,30 TL ile 0,35 TL arasında seyretmektedir. Piyasada oluşan değer hem üretim maliyetin altında kalmış hem de satışının yapılmasını zorlaştırmıştır. Bilindiği gibi hasat zamanı erken soğuyan hava ve buna bağlı olarak mahsulün toprakta iken üşümesi beklenen rekolteyi eksilttiği gibi lezzeti de daha önce depolanan patateslere göre düşük olmuştur. Bu nedenle üreticilerin bir an evvel elden çıkarma gayreti, soğuklardan önce hasadı tamamlanıp depolanan patateslerle aynı değerde görülmesi ise mağduriyetin diğer bir büyük sebebidir" şeklinde konuştu.

Üreticilerin depolarında yıllık yapılan üretimin yüzde 50'ye yakın bir kısmının beklediğini vurgulayan Kenar, " üreticilerin Pazar arayışları gün geçtikçe ümitsizce devam etmektedir. 2011 yılı üretimi yapılan ve depolanan patatesimiz 2012 Nisan ayı ortalarına kadar dayanıklılığı göz önünde bulunduğunda, piyasa şartlarının aynı seyretmesi durumunda depodaki ürünün bitmeyeceği tahmin edilmektedir. Devletimizin ve yetkili mercilerin konunun hassasiyetini dikkate alarak bir an önce önlem alması gerekmektedir. İhracat için teşvik primi, daha çok pazar bulunması ile patates tüketiminin artırılması gibi önemi büyük olan konulara duyarlılık gösterilmesi ve bir an önce çalışmalara başlanmasını talep ediyoruz. Çiftçinin tek anayasal örgütü olan ziraat odası olarak da bu konu ile ilgili üzerimize düşen görevlerimizi yerine getirme gayreti içinde olacağız. Gelecek yıllarda özellikle patates üretimi yapan çiftçilerimiz üretim yapmakta zorlanacağı ve rekabet edemeyeceği düşünülmektedir. Başta Niğde'miz olmak üzere yurt genelinde gelir kaybına yol açacaktır. Üretimin azalması durumunda ise birim fiyatının yükseleceği endişesi içindeyiz" diye konuştu.

Ekleme Tarihi
07.02.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: NİĞDE'DE PATATES ÜRETİMİ DÜŞECEK




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız