Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Malatya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hamit Aygül, 

"MEYVE FİDAN YETİŞTİRME ÖZEL SEKTÖRÜN ELİNDE"

MALATYA (İHA) - Malatya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hamit Aygül, "Ülkemizde her yıl 38 milyon civarında meyve fidanı üretilmektedir, bu miktarın 5 milyon kadarı kamu kurum ve kuruluşları, kalan 33 milyon fidan ise özel kişi ve kuruluşlar tarafından üretilmektedir" dedi.


Malatya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hamit Aygül, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "İlimizin tarımsal yapısında meyvecilik önemli bir yere sahiptir. Malatya'da en çok yetiştirilen meyve türleri sırasıyla kayısı, elma, üzüm ve dut olup meyve ağacı sayısı 8 milyonun üzerindedir. Meyve yetiştiriciliği için iyi fidan gereklidir. Virüsten arındırılmış, kaliteli fidanlarla tesis edilecek olan meyve bahçeleri karlı yetiştiricilik için ilk adımdır. Ülkemizde her yıl 38 milyon civarında meyve fidanı üretilmektedir. Bu miktarın 5 milyon kadarı kamu kurum ve kuruluşları, kalan 33 milyon fidan ise özel kişi ve kuruluşlar tarafından üretilmektedir" dedi.

Aygül, bu yıl kurs açmaya ağırlık vereceklerini belirterek, geçen yıl açılan kurslarda 754 üreticiye sertifka verdiklerini hatırlatı. Arıcılıktan peyzaj bahçıvanlığına, hayvan yetiştiricilğinden süt hayvancılığa kadar birçok kurslar açtıklarını söyleyen Aygül, bu yıl da kurslara ağırlık vereceklerini dile getirdi.
 
Aygül, proje kapsamında aşağıdaki konu başlıklarında eğitim vermeyi düşündüklerini de belirtti:
 
"Açık ve Kapalı Alanlarda (Sera) Fidanlık Kurma Çalışmaları, Örtü Altında Fidan Üretim Teknikleri, Çıplak Köklü Fidan Üretim Teknikleri (Üretim Alanının Hazırlanması, ekim, dikim, sulama tekniği, ot alma, çapa alma, gübreleme, ilaçlama, söküm, seleksiyon, ambalajlama), Kaplı Fidan Üretim Teknikleri (Üretim alanının hazırlanması, ekim, dikim, sulama tekniği, ot alma, çapa alma, gübreleme, ilaçlama, söküm, seleksiyon, ambalajlama), Fidan Yetiştirmede kullanılan materyaller, Vegetatif ve Generatif Yolla Fidan Üretim Teknikleri, Orman Fidanı Üretim Teknikleri, Süs Bitkileri Fidanı Üretim Teknikleri, Meyve Fidanı Üretim Tekniği, Bağ Fidanı Üretim Tekniği, Aşılama ve Aşı Teknikleri Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Üretim Teknikleri, Budama ve Form Verme, Topiary Sanatı Türkiye'nin Peyzaj Değeri Yüksek Bitkilerinin Üretim Teknikleri, Fidanlıklarda Görülen yabancı Otlar ve Mücadele Yöntemleri, Üretimin Çalışmalarında Gübreleme, Fidan Üreten Yerlerin Ruhsatlandırılması, Malatya'daki Özel Fidanlıklarda Teknik Uygulamalar." 

Ekleme Tarihi
08.02.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Meyve Fidan Yetiştirme Özel Sektörün Elinde




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız