Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Fındık fiyatları serbest piyasada düşüyor

Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı, fındık fiyatlarının serbest piyasada düşüş eğilimine geçtiğini söyledi, üreticilerin paniğe kapılmamasını istedi. Akbaşlı, "Lütfen panik yapmayın. Fakat bugünden itibaren bu fiyatlara da satılacak fındığımız olmadığını tüm dünyaya birlikte ilan edelim." dedi.


Akbaşlı, serbest piyasada 7,30 liraya liraya kadar çıkan levant kalite fındığın fiyatının 6,70 liraya gerilediğini belirtti. Levant kalite fındık fiyatının 7 liranın altına inmesine tepki gösteren Akbaşlı, Türk fındık üreticisinin 6,70 liraya fındık satmasının söz konusu olmadığını dile getirdi. Akbaşlı, şöyle konuştu: "Mesele, çiftçimizin bu fiyata rağbet gösterip göstermemesidir. Bu fiyatlara Türk fındık çiftçisinin satacağı fındık yoktur, olmamalıdır. Bugünden tezi yok piyasalara bir kilo da olsa tüm çiftçiler olarak fındık getirmemeliyiz."

Fındık üreticilerine çağrıda bulunan Akbaşlı, levant kalite fındığın 7 liranın altında satılmamasını isteyerek, "TMO'nun 4 yıllık eski fındığına güvenenlere bir ders vermeliyiz. Evet, bugün birlik olma günü. Biz çiftçiler olarak fındık fiyatları 7 liranın üzerine çıkana kadar fındık satmayacağız. Tüm kamuoyuna bir çiftçi sözü olarak beyan ederiz." diye konuştu.

Özer Akbaşlı, şunları vurguladı: "Ancak, mesele sadece çiftçiler olarak bizlerle sınırlı değil. Fındığa inanıp fındığa yatırım yapan sanayici ve tüccarın da, bu bizim eylemi desteklemesi gerekir. Derhal bu inançlı fındık yatırımcılarını toplantılara ve bir araya gelmeye davet ediyoruz. Sizler de oturup kendi adınıza kamuoyuna söz vermelisiniz. Gelin hep birlikte hareket edelim. Gün birlik olma günüdür."

Başkan Özer Akbaşlı, TMO'dan alınan 2008 ürünü fındıkların 2011 ürünü diye Avrupa'ya ihraç edildiğini, bu durumun Türkiye'nin itibarını zedelediğini savundu.

"2008 FINDIĞINI YENİ DİYE SATIYORLAR"

"2008 fındıklarının, '2011 mahsulü' diye Avrupa ya satılmasıdır. Bu çirkinliği yapanları ve doğru söylemeyerek mal satanları Allah'a havale ediyoruz." diyen Akbaşlı, şöyle devam etti: "Ayıptır, yazıktır ve günahtır. Ne oldu bu ülkede de bir haftada fındık fiyatları alt üst oldu. Olan bir şey var. Biz bunu biliyoruz. Olan tek şey 2008 fındıklarının, 2011 mahsulü diye Avrupa'ya satılmasıdır. Bu çirkinliği yapanları ve doğru söylemeyerek mal satanları Allah'a havale ediyoruz. Şunu da bilmeliler ki bizler, kimlerin 2008 fındığını 2011 diye sattığını tahmin ediyoruz. Bu tahminlerimizi firma firma, isim isim açıklamaktan da korkmayız ve çekinmeyiz. Avrupa fındık almıyor, ihracat düştü, çikolatacılar bademe döndü, kriz çıktı gibi beyanatlarla hemen her hafta bir yazısı kamuoyundan eksik olmayanlara da bir sözümüz olacak. Gittiğiniz bu yol doğru bir yol değil. Milyonlarca fındık üreticisini ve yüzlerce fındık yatırımcısını, birkaç Avrupalı müşterinize şirin görünmek için karşınıza alıyorsunuz. Sizler ve bizler aynı gemideyiz. Aynı tavanın balığıyız. Bu güzel ülkemizin, bu güzel ürününü böylesine ayaklar altına alınmasına bizler müsaade etmeyeceğiz. Lütfen sizlerde aklınızı başınıza alınız."

TMO yetkililerine de seslenen Akbaşlı, ofisin fındık satışının piyasayı olumsuz yönde etkilediğini kaydetti. Akbaşlı, "3 bin 500 ton mal sattınız, 150 bin tonluk piyasayı yıktınız. Oysa bizler sizleri uyarmıştık. Sizlere bu olacakları raporlar halinde sunmuştuk. Dinlemediniz. Dünyanın neresinde görülmüş dört yıllık eski fındıkla yeni ve taze fındığın fiyatının bir olduğu." diye konuştu.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
08.02.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Fındık fiyatları serbest piyasada düşüyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız