Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 14 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Turhal genelinde 22 bin 724 büyükbaş hayvana şap aşısı yapıldı 

Turhal genelinde 22 bin 724 büyükbaş hayvana şap aşısı yapıldı
 
TOKAT -Turhal Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, sorumluluk alanı içinde bulunan Turhal ve bağlı köylerde 2011 yılı içerisinde toplam 22 bin 724 büyükbaş hayvana şap aşısı yapıldığını açıkladı.
 
Şap aşılama çalışmaları kapsamında, 6 belde ve 48 köyde aşılamanın yanında 2 bin 641 büyükbaş hayvana da küpe takıldığı belirtildi.
 
Turhal Tarım Müdürlüğü, hayvan ölümleri ve süt verimini büyük oranda düşüren halk arasında ‘dabak’ olarak adlandırılan şap hastalığına karşı vatandaşları uyardı.
 
Şap hastalığının bulaşıcı olduğunu kaydeden Tarım Müdürlüğü, aşılama işlemlerinin ihmal edilmesi durumunda hayvan ölümlerinin kaçınılmaz olduğunu söyledi. Vatandaşlara çeşitli uyarılarda bulunan müdürlük, "Şap hastalığı, hayvanlar için çok ciddiye alınacak bir hastalıktır. Hayvanlarımızın aşılarını zamanında yapalım. Hastalanan hayvanlarımızı da zaman kaybetmeden veteriner hekimlere gösterelim.” açıklamasında bulundu.
 
Konu ile ilgili açıklama yapan Turhal Süt Üreticiler Başkanı Veteriner Hekim Abdullah Ay da şap hastalığının önemine dikkat çekerek, çeşitli tavsiyelerde bulundu. Ay, şöyle dedi:
 
"Şap hastalığının belirtileri ayakta yara, meme ve ağız çevresinde içi saman renginde sıvı, genç hayvanlarda ise kalp yetmezliği nedeniyle ani ölümler ile kendini göstermektedir. Hayvanda sürekli epilepsi bir salya akışı görülür. Sıvı dolu keseler patlayarak açık kırmızı renkte yaralar ve ülserler oluşur. Hayvanlarda halsizlik, yürüme güçlüğü, 42 dereceye kadar yükselen ateş ve ağızdaki yaralar nedeniyle yemeden içmeden kesilir. Hayvanın kendini yeterince besleyememesi nedeniyle kilo kaybı görülür, dişi hayvanlarda meme dokusunun işlevini yitirmeye başlaması süt veriminde düşüşler görülür. Bu tür sıkıntıları yaşamamak için hayvanlarımızın periyodik olarak aşılarını yapalım.
 
Pazarda satılacak veya başka bir yere nakil edilecek hayvanlara en az 15-20 gün öncesinde şap aşısını yaptıralım. Hastalığın bulaşmaması ve yayılmaması için çevre ağır ve çiftlik ziyaretlerinden uzak duralım. Hasta olan hayvanları diğerlerinden ayırıp hemen bir veterinere gösterelim.” (CİHAN)

Ekleme Tarihi
09.02.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Turhal genelinde 22 bin 724 büyükbaş hayvana şap aşısı yapıldı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız