Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
GİRESUN TİCARET BORSASI MECLİS BAŞKANSI MUSTAFA DEMİRCİ: 

- FINDIĞIN ÖNEMİ
- GİRESUN TİCARET BORSASI MECLİS BAŞKANSI MUSTAFA DEMİRCİ:
- “KARADENİZ HALKININ GEÇİM KAYNAĞI OLAN FINDIK, TÜRKİYE İÇİN SADECE EKONOMİK DEĞİL, SOSYAL VE TOPLUMSAL BİR DEĞERE SAHİP”


GİRESUN (İHA) - Giresun Ticaret Borsası Meclis Başkansı Mustafa Demirci, çikolata ve pasta sektöründen başka yağdan bisküviye kadar birçok alanda kullanılan ve Karadeniz halkının geçim kaynağı olan fındık, Türkiye için sadece ekonomik değil, sosyal ve toplumsal bir değere sahip olduğunu söyledi.
 
Fındığın diğer ürünlerle kıyaslandığında yerini tutacak başka bir ürün bulunamayacağını kaydeden Demirci “Fındık Çin’den 3 bin yıl önce geldiği Karadeniz Bölgesi’nde bir numara olma özelliğine sahiptir. Ülkeye en fazla döviz getiren tarım ürünü olarak en fazla döviz getiren fındık ülkenin 2 milyon nüfusunu doğrudan ilgilendirmektedir. Bölge ekonomisini canlı tutan ve istihdam sağlayan bazı bölgeler için tek ürün olması, fındığın diğer ürünlere göre değerini arttırırken, Karadeniz Bölgesi’nde çok sık yaşanan erozyon olayına karşı en önemli koruyucu bitki olması, fındığın pek çok alanda yarar sağladığını gösteriyor” dedi.
 
Dünyanın en önemli fındık üreticilerinden biri konumunda olan Türkiye’nin son yıllarda dünya fındık üretiminin yaklaşık yüzde 75’ini karşıladığını ifade eden Mustafa Demirci, “Fındık kalitesinde lider il olan Giresun’dur. Bu ili takip eden iller ise Ordu, Trabzon ve Akçakoca illeri izlemektedir. Bilim adamlarının yapmış olduğu aştırma sonunda enerjisi yüksek olan fındık, kanda kolesterolün yükselmesini önlemişken kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucu özelliğe de sahiptir. Günde en az bir avuç fındık yiyen veya fındık yağı kullanan bir insanın, hiç fındık yemeyen insana oranla enfarktüsten ölme riski yarı yarıya azaldığı görülmüştür. E vitaminin bilinen en iyi kaynağı olan fındık, kas dokusunun çalışması için gerekli olan potasyum bakımından çok zengin bir üründür” diye konuştu.
 
“50 yıl önce yüzde 40’ı kabuklu ve yüzde 60’ı iç fındık ihracat yapılırken işlenmiş mal sıfır kilogramdı. 50 yıldır fındık sanayisine yatırım yapan yatırımcıların sayesinde bu gün yüzde 40 işlenmiş yüzde 60 da iç fındık ihracatı yapılmaktadır” diyen Demirci “Bu demek oluyor ki 50 yıl önce yüzde 40’nı kabuklu ihracatın yerine şimdi yüksek katma değer oluşturan yüzde 40 işlenmiş mal ihraç yapılmaktadır. Türkiye’nin 2023 yılı vizyonunda ihracatımızın yüzde 75 işlenmiş mal yüzde 25’de iç fındık ihracatı olarak hedef 2 milyar doların üzerine çıkmak ve 10 bin yeni bir istihdam oluşturmaktır.
 
Özellikle çikolata ve pasta üretiminde kullanılarak iç fındık ihraç ettiğimiz ülkelerin başında Almanya, İtalya, Fransa, Belçika, İsviçre ve dünyanın 108 ülkesine ihracat yapılmaktadır. Aynı zamanda şekerleme sanayinde kullanıldığı gibi yağ sanayi, kontralit sanayi, petrokimya sanayi alanlarında da kullanılmaktadır. Fındıkkabuğu özellikle Türkiye’nin her bölgesinde doğal gaza ve kömüre alternatif olarak katı yakıt olarak kullanılan fındık kabuğunun kömürü de yurt dışına ihraç edilmektedir” ifadelerini kullandı.

Ekleme Tarihi
09.02.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Fındığın Önemi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız