Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 11 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Genel Kurulu

TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, zeytinyağı piyasasında bölgeler arasında nakil yapılması nedeniyle bugüne kadar görülmeyen bir kaos yaşandığını ileri sürdü.


Çetin, birliğin Mali olağan genel kurul toplantısında yaptığı konuşmada, bu yılın BM tarafından kooperatifçilik yılı olarak ilan edildiğini, kendilerinin de Türkiye'de unutulmaya yüz tutan kooperatifçiliği yeniden hareketlendirmek için gayret gösterdiklerini ifade etti.

Birliklerin, yeniden yapılanma içinde olduklarını, geçmişte politikacıların asimilasyon çabaları ve kara delik suçlamalarına rağmen iyi yönetildiğinde kooperatiflerin başarılı olabileceğini gösterdiklerini dile getiren Çetin, 2011-2012 sezonuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

-Kaos ortamı iddiası-

Çetin, devletin doğru bir politikayla zeytin ağacı dikimini teşvik ettiğini, bu konuda İspanya'dan sonra dünya ikinciliği hedefinin konULduğunu belirterek, bu yıl rekoltenin uzun bir süreden bu yana ilk kez 200 bin ton seviyesine geldiğini kaydetti.

Bunun sevindirici bir gelişme olarak algılanması gerekirken, bir kaos ortamının yaratılmaya çalışıldığını savunan Çetin, zeytinyağı tüccarının özellikle Antalya ve Mersin çevresinde dikilen ağaçlardan elde edilen yağları yarı fiyattan satın alarak "Körfez bölgesi" olarak anılan ve kalitesiyle ün yapmış Edremit, Ayvalık, Burhaniye yağı gibi pazarladığını iddia etti.

"Zeytinyağı piyasasında bugüne kadar görülmeyen bir kaos var" diyen Çetin, şunları kaydetti:

"Burhaniye'de, Ayvalık'ta, Edremit'te, TARİŞ dışında kimsenin alım yaptığı yok. Yağ, üreticinin depolarında bekliyor. Öte tarafta bir sanayici çıkıp tüketiciye Körfez yağlarını sattığını söylüyor. Birileri sanki çiftçiden intikam alıyor. Sanayicinin de tüccarın da bu üreticiye, bu tüketiciye, bu memlekete karşı sorumlulukları vardır. Pamukta, bölgeler arasında nakil yasaktır. Zeytinyağında da bu yasak uygulanmalıdır."

Piyasada fiyatların baskı altında tutulmasını amaçlayan uygulamalara karşı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'e bilgilendirme yapacaklarını dile getiren Çetin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ben böyle acımasız bir piyasa görmedim. Üreticinin gırtlağına basan böyle bir ticari anlayışı, daha önce görmedim. Bu tarz davranan sanayiciye sesleniyorum, bu yaptığınız bindiğiniz dalı kesmektir. Türk çiftçisi ürettiğini satmayıp denize dökmesini de bilir, Fransız çiftçisinden eksik kalır yanı yoktur. Direnç gösterince de şikayet edip ithalat izni istersiniz. Ben Bakan Eker'in samimiyetine inanıyorum. Bu konuda kendisiyle görüşüp sürecin devletin ortaya koyduğu zeytin üretim hedefini tehdit ettiğini anlatacağım. Bu dramatik tabloya

'dur' denmezse, dünya ikinciliği hayalinin nasıl havada kaldığını göreceğiz."

-Bilançodaki DFİF borcu yükü-

Birlik Genel Müdürü Güngör Şarman da genel kurulda birliğin Mali tablosuna ilişkin yaptığı sunumda, geçen sezon 7 bin 900 tonla son üç yılın en yüksek satışı yakaladıklarını, zeytin satışlarının da her yıl iki kat artarak 994 tona yükseldiğini kaydetti.

Birlik olarak geçen yıl 5 milyon 355 bin lira faaliyet kar elde etmelerine rağmen Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu (DFİF) faiz yükü nedeniyle bilançoda 9 milyon 928 bin lira zarar gözüktüğünü belirten Şarman, DFİF yükünün yapılandırılması konusunda bir finansman modeli oluşturulması konusunda ilgili bakanlıkça çalışma yapıldığını hatırlattı.

Şarman, birliğin geçen dönem bütçeden yüzde 13 tasarruf ettiğini belirtti.

Genel kurulda, Yönetim Kurulunun 2010-2011 yılı bilanço ve faaliyet karı ile 2011-2012 çalışma programı onaylandı. (AA)

- İZMİR

Ekleme Tarihi
09.02.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Genel Kurulu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız